El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, ha clausurat aquest migdia el 5è Congrés Nacional de la Gent Gran. En el seu discurs davant dels més de 1.000 representants de les persones grans que s'han aplegat des de dimecres fins avui al Palau de Congressos de Catalunya. El president i la consellera de Benestar i Família han rebut de mans de la presidenta del Congrés, Maria Rosa Virós, el Manifest del 5è Congrés en format electrònic
El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, ha clausurat aquest migdia el 5è Congrés Nacional de la Gent Gran. En el seu discurs davant dels més de 1.000 representants de les persones grans que s'han aplegat des de dimecres fins avui al Palau de Congressos de Catalunya, Pasqual Maragall, que s'ha autoqualificat de "persona gran" ha denunciat que durant anys, "involuntàriament, s'ha associat la vellesa a la dependència, quelcom totalment injust". Tot el contrari, Maragall ha vinculat la gent gran a "la veu de la saviesa i l'experiència" i ha demanat que "se centrin tots els esforços de les administracions en desenvolupar polítiques envers totes les edats de la societat".

El president de la Generalitat i la consellera de Benestar i Família han rebut de mans de la presidenta del Congrés, Maria Rosa Virós, el Manifest del 5è Congrés en format electrònic (USB).

La consellera de Benestar i Família, Carme Figueras, ha agraït als presents l'esforç fet durant l'any de debat previ i la preparació de les ponències que han conclòs amb el congrés aquests dies. Així mateix, s'ha compromès a fer arribar els "acords presos a cada una de les institucions implicades per tal que la seva materialització sigui una realitat". L'acte de cloenda ha estat precedit per la votació i proclamació del Manifest del 5è Congrés Nacional de la Gent Gran, en què els assistents, portaveus del milió de persones més grans de 65 anys que viuen a Catalunya, demanen a les administracions accions decidides per lluitar contra la pobresa econòmica que pateix el 30% de les persones grans. "Hem d'aconseguir que en un període breu cap persona gran tingui uns ingressos totals inferiors a l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya", recull el manifest.

El manifest demana també:

- la creació d'un sistema sanitari públic i universal, equilibrat territorialment i equitatiu en l'accés i la qualitat;

 - la creació d'un protocol oficial i interdisciplinari per tal que els diferents serveis d'atenció a les persones grans puguin detectar situacions de maltractaments;

- el reconeixement del paper de les persones cuidadores tant a nivell social com econòmic;

- l'aprovació amb caràcter d'urgència de la Llei de Serveis Socials de Catalunya;

- que els poders públics garanteixin els aspectes legals necessaris per exercir el dret a una mort digna en plena llibertat i la creació d'un registre eficaç del Document de Voluntats Anticipades;

- facilitar ajuts suficients per habilitar habitatges i fer-los adequats a les persones grans,

- així com el dret i el deure de les persones grans de ser presents en les dinàmiques socials i polítiques del país.

Els delegats han tancat el manifest reclamant que la societat reconegui la seva "contribució al benestar del país" i exigint al Govern de la Generalitat el compromís d'impulsar i fer realitat els acords adoptats pel 5è Congrés.

Més de 1.100 representants de les persones grans de tot el territori català han abordat durant els tres dies que ha durat el congrés els temes que més els afecten en l'actualitat, a més dels reptes de futur. L'increment de l'esperança de vida de la població, que se situa en una mitjana d'edat de 73,6 anys per als homes i 75,2 per a les dones, fa que les característiques i necessitats de les persones grans es diversifiquin (en termes d'edat, salut, situació social, etc.) i, per tant, es fa palesa la necessitat d'analitzar les conseqüències socials i econòmiques dels nous models de convivència social.

Consell de la Gent Gran de Catalunya

El Consell de la Gent Gran de Catalunya (CGGCat) es constitueix com a òrgan consultiu de participació de les persones grans en totes les qüestions que siguin del seu interès i, especialment, en el seguiment dels acords presos en els congressos nacionals de la gent gran.

Aquest òrgan, creat el mes de juny de 2001, està integrat per setanta persones en representació de tot el territori català segons la distribució comarcal, els dos sindicats majoritaris de Catalunya, catorze entitats de gent gran, sis persones de reconegut prestigi en l'àrea de la gent gran i els presidents dels anteriors congressos nacionals realitzats fins ara.

El Consell de la Gent Gran està presidit per la consellera del Departament de Benestar i Família, Carme Figueras, i compta amb dues vicepresidències, una que correspon al director general d'Actuacions Comunitàries i Cíviques, Ricard Armengol, i l'altra a un vocal elegit pel Ple del Consell, Josep Maria Bosch.

2  

Imatges

Pasqual Maragall i Carme Figueres amb congressistes 5è Congrés de la Gent Gran

Pasqual Maragall i Carme Figueres amb congressistes 5è Congrés de la Gent Gran 2034

Foto general cloenda del 5è Congrés de la Gent Gran

Foto general cloenda del 5è Congrés de la Gent Gran 874

1  

Fitxers adjunts

Manifest del 5è Congrés de la Gent Gran

Manifest del 5è Congrés de la Gent Gran
DOC | 35