El conseller d’Univesitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, ha presidit avui la posada en marxa del primer grup de treball del Pla de Serveis i Continguts (PSIC) que ha dissenyat el DURSI. Concretament es tracta del grup Aliança Digital que té com objectiu principal promoure la digitalització i l’accés als continguts. Una trentena de representants del mateix DURSI, del Departament de Presidència, Justícia, Cultura, Governació i Educació, del món universitari i de la recerca i del sector privat han participat en aquesta primera sessió.

Aliança Digital vol crear l’espai per aconseguir un entorn digital de qualitat i ric en informació. També es planteja com un repte assegurar la sostenibilitat d’aquest entorn, convertint el sistema informacional català en un sector competitiu per si mateix, per satisfer les demandes internes del país i difondre i comercialitzar els seus continguts internacionalment.

"Aquesta ha de ser la base sobre la qual sustentar el procés d’adopció de la Societat del Coneixement a Catalunya", ha dit el conseller per a qui "els objectius d’Aliança Digital també es situen en la línia de les prioritats de l’estratègia europea i2010 de construcció d’un espai únic europeu de la informació i fer-ho reforçant l’impuls de la innovació i la inversió en recerca de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)". Solà ha afegit que "aquesta Aliança Digital que avui posem en marxa hi té molt a dir i a fer, atès que no es tracta només d’incrementar la informació accessible sinó d’aconseguir que sigui un actiu pels ciutadans i pel sector”.

PSIC en l’acció del DURSI

L’Estratègia per la Societat de la Informació del DURSI s’articula sobre dos plans, el Pla Director d’Infraestructures de Telecomunicacions(PDIT) i el Pla de Serveis i Continguts (PSiC), orientats en el doble objectiu estratègic d’afavorir la cohesió digital del país i de consolidar les TIC com un sector estratègic a Catalunya. Aquesta estratègia també incorpora el Pla de Recerca i Innovació (2005-08) i l’Oficina de l’Espai Europeu del Coneixement en relació amb les universitats.

El PSiC, però, té la missió específica de dinamitzar el canvi cultural i organitzatiu imprescindible per aconseguir l’adopció de les TIC. El PSiC fa una especial atenció a l’impuls de mecanismes de col·laboració i de participació entre el sector públic i privat. Una de les aportacions que fa el PSiC és el seu model de gestió.

Aliança Digital, és el primer grup formal, segons els criteris que defineix el Pla, que es posa en marxa.

Els grup de treball del PSiC es vol que estiguin formats per les administracions públiques, el sector universitari i de la recerca i el sector privat.

La Declaració de Berlín sobre l’accés lliure al coneixement de les ciències i de les humanitats

En el mateix context de la sessió d’Aliança Digital el conseller Solà ha subscrit la Declaració de Berlín ( http://www.zim.mpg.de/openaccess-berlin/berlindeclaration.html) i ha donat suport als plantejaments que ja han fet universitats i organitzacions públiques i privades europees vinculades amb la ciència i la recerca.

Segons ha destacat Solà, “Internet ens ha donat un mitjà idoni per a la comunicació i publicació científica i cal tancar el cercle facilitant l’accés el coneixement universal”. Al signar la Declaració de Berlín, les organitzacions d’investigació adopten Internet com a mitjà de difusió. Les seves recomanacions en favor de l’accés obert es dirigeixen tant a les institucions d’investigació com a institucions culturals com biblioteques, arxius i museus.

A la darrera sessió del Consell Interuniversitari de Catalunya el conseller Solà ja va convidar a les rectores i rectors de les universitats del Principat a adherir-se a aquests plantejaments.

En aquesta línia des del DURSI, s’ha fet un especial esforç per impulsar i donar suport projectes que afavorissin l’accés lliure a recursos i fons documentats, en especial aquells que ja havien estat finançats amb diners públic. Els dipòsits documentals de Tesis Doctorals en Xarxa (http://www.tesisenxarxa.net), Recercat (http://www.recercat.net) o el de Revistes Catalanes d’Accés Obert (RACO), que s’activarà properament, en són exemples concrets.

Des de la Secretaria de Telecomunicacions i Socitetat de la Informació es dóna un suport específic a l’impuls de les llicències Creative Commons (http://creativecommons.org ), d’acord amb el nucli impulsor del projecte coordinat de la Universitat de Barcelona (UB). En aquest sentit s’ha creat l’espai Cultura Lliure (http://www.culturalliure.org). Enguany el programa Universitat Digital, que fomenta l’ús de les TIC per a la transmissió del coneixement en l’àmbit universitari, prepara una jornada sobre el coneixement lliure orientada al món universitari.

3  

Imatges

El conseller dUniversitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, (centre) i el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, (dreta) durant la primera sessió del grup de treball dAliança Digital. (FOTO:DURSI)

El conseller dUniversitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, (centre) i el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, (dreta) durant la primera sessió del grup de treball dAliança Digital. (FOTO:DURSI) 129

El conseller dUniversitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, (centre) i el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, (dreta) durant la primera sessió del grup de treball dAliança Digital

El conseller dUniversitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, (centre) i el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, (dreta) durant la primera sessió del grup de treball dAliança Digital 129

El conseller dUniversitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, (centre) i el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, (dreta) durant la primera sessió del grup de treball dAliança Digital. FOTO:DURSI

El conseller dUniversitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, (centre) i el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, (dreta) durant la primera sessió del grup de treball dAliança Digital. FOTO:DURSI 129

1  

Fitxers adjunts

Declaració de Berlín.

Declaració de Berlín.
PDF | 25