Aquesta setmana es constitueix el nou Comitè de les Regions dels propers quatre anys que serà presidit, al llarg dels primers dos anys, per l’antic ministre francès, diputat, i alcalde de Dunkerque, Michel Delebarre (Grup Socialista Europeu). Delebarre traspassarà la presidència a Luc Van den Brande (Partit Popular Europeu), antic ministre-president de Flandes i membre del Parlament flamenc per als darrers dos anys. El president d’Aragó, Marcelino Iglesias, ha estat elegit vice-president. En les prioritats polítiques del comitè, sota el mandat de Delebarre, s’ha de destacar el suport que pretén oferir a la cooperació transfronterera i als instruments que permeten l’acció de les euroregions.Per part de Catalunya, n’és membres titular tota la legislatura (2006-2010), el president del Govern de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall.

Catalunya és membre de dues de les comissions del Comitè, concretament:

Comissió d’Afers Constitucionals i Governança, presidida pel portugués António Pavia (PPE)       

Els temes principals d’aquesta comissió són: integració europea i el rol dels ens territorials, governança europea, subsidiarietat, espai de seguretat, llibertat i justícia, política d’immigració, asil i visats, drets dels ciutadans i la política de comunicació de la UE

Comissió de Relacions Exteriors i Cooperació, presidida pel suec Roger Kaliff (PSE)

Els temes principals d’aquesta comissió són: Relacions amb regions i municipis de països candidats i tercers, associació euromediterrània, dimensió nòrdica d’Europa, cooperació descentralitzada del desenvolupament i política europea de veïnatge.

Anna Terrón, delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Brussel·les i secretària general del Patronat Català Pro Europa, és la membre suplent designada pel president. A l’igual que en l’anterior legislatura, Terrón serà la coordinadora del grup socialista de la Comissió d’Afers Constitucionals i Governança.

  Comitè de les Regions

El Comitè de les Regions és l’assemblea política que permet als ens locals i regionals manifestar-se en el sí de la Unió Europea. Creat l’any 1994, actualment està format per 317 membres, dels quals 21 són espanyols. Hi ha una delegació per Estat Membre, quatre grups polítics i sis comissions temàtiques.

Mitjançant aquesta institució es dóna veu al món local i regional a Brussel·les i es pretén millorar la legislació comunitària per via de l’experiència dels representants locals i regionals.

Ús del català en el Comitè

Des de novembre de 2005, existeix la possibilitat que els ciutadans puguin dirigir-se en català a aquesta institució i rebre-hi una resposta. A més a més, els seus membres podran utilitzar el català en les sessions plenàries. El president del Govern va ser el primer president català que s’adreçava a la Unió Europea en aquesta llengua, en la sessió plenària del passat novembre.

Més informació:                 Premsa i comunicació

Tel.: 93 567 29 93

premsa@infoeuropa.org

2  

Fitxers adjunts

NOTA DE PREMSA

NOTA DE PREMSA
PDF | 914

Nota de premsa Comitè de les Regions 2006-2010

Nota de premsa Comitè de les Regions 2006-2010
PDF | 954