El Departament de Medi Ambient i Habitatge presenta la Campanya d'ozó estiu 2005

query_builder   30 maig 2005 17:39

event_note Nota de premsa

El Departament de Medi Ambient i Habitatge presenta la Campanya d'ozó estiu 2005

La directora general de Qualitat Ambiental del Departament de Medi Ambient i Habitatge, Maria Comellas, ha presentat avui la Campanya d’ozó estiu 2005. La campanya finalitzarà el 30 de setembre i es fa precisament  durant aquesta època, perquè és quan les condicions meteorològiques (elevada radiació solar, temperatures altes) afavoreixen la formació d’ozó troposfèric. També és en aquest període quan hi ha la majoria de superacions dels valors de referència legislatius d’aquest contaminant.

Durant la Campanya d’ozó, el Departament de Medi Ambient i Habitatge informarà sobre les superacions dels llindars d’informació (180 µg/m³) i d’alerta  (240 µg/m³). L’entrada en vigor del Reial decret 1796/2003 suposa una avaluació més restrictiva d’aquest contaminant, ja que el llindar d’alerta s’ha rebaixat dels 360 µg/m³ als 240 µg/m³.

Quan se superen algun d’aquests llindars, s’envia immediatament un avís per correu electrònic a ens locals, Serveis Territorials del Departament de Salut, Protecció Civil, Serveis Territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge, mitjans de comunicació i d’altres entitats que ho hagin sol•licitat. El Departament publica a la seva web http://www.gencat.net/mediamb/qaire/ciozo.htm les superacions dels llindars d’informació o d’alerta.

Si se supera el llindar d’informació, es recomana com a prevenció que les persones més sensibles a la contaminació atmosfèrica (persones amb problemes respiratoris, gent gran i nens petits) evitin fer esforços físics a l’aire lliure, principalment si produeixen fatiga i si són de llarga durada. Si se supera el llindar d’alerta, aquesta recomanació s’estén a tota la població.

Cap focus emissor no emet directament ozó troposfèric, sinó que l’ozó es forma a l’atmosfera mateixa quan hi ha certs ingredients. Aquests ingredients són, d’una banda, els contaminants anomenats primaris o precursors, els més importants dels quals són els òxids de nitrogen i els compostos orgànics volàtils i, d’altra banda, la presència de radiació solar forta. Tots aquests ingredients col•laboren, mitjançant reaccions complexes, a generar un excés d’ozó. El fet que cap focus no emeti ozó fa que no se’n puguin reduir fàcilment els nivells, si no és disminuint els contaminants primaris que en són els precursors.

Nota: Si voleu rebre les previsions diàries i les dades de superació dels nivells d’ozó podeu enviar-nos un correu a l’adreça electrònica premsa.dmah@gencat.net indicant el nom del mitjà, la persona de contacte, l’adreça electrònica i el telèfon.

2  

Fitxers adjunts

Presentació Power Point Campanya d'Ozó estiu 2005

Presentació Power Point Campanya d'Ozó estiu 2005
PDF | 465

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 224

undefined
undefined
undefined
undefined