Tres membres de la comissió permanent de la Taula Social Penitenciària, Eduard Ibáñez, director de Justícia i Pau, Montse Font, gerent de l’Asociació APIP-Associació per a la Promoció i la Inserció Professional, i Guillem Correa, president d’Iniciatives Solidàries, han presentat avui, dimecres 15 de juny, el manifest Per una nova visió de l’activitat social penitenciària.

En aquest manifest la Taula Social Penitenciària dóna el seu ple suport a la decisió del Departament de Justícia de desplegar el Pla d’equipaments penitenciaris, i fa palès que la rehabilitació i la reinserció sociolaboral de les persones privades de llibertat necessita la implicació de tots els poders públics i de la ciutadania.

El document considera urgent la necessitat de crear noves places penitenciàries per afrontar la creixent situació de massificació que pateixen els centres penitenciaris de Catalunya, cosa que haurà de permetre el tancament progressiu dels centres més antics.

Eduard Ibáñez ha explicat que amb la presentació del manifest volen donar un toc d’atenció davant l’alarmant augment de la població penitenciària i la manca de places: Es tracta d’una crida perquè es construeixin més centres penitenciaris, perquè canviï la legislació i perquè s’apliquin més mesures penals alternatives.

En aquest manifest ha prosseguit el director de Justícia i Pau insistim que la solució per aconseguir una vida més digna per a les persones privades de llibertat, no consisteix només a construir noves presons, sinó que cal reformar la llei, reduir la durada de les condemnes i fer polítiques de prevenció, i per això és necessària la implicació de la societat.

Eduard Ibáñez creu que la ciutadania està vivint una contradicció: d’una banda es demanen càstigs més durs i penes més llargues per als infractors, i alhora la gent no vol que es construeixin presons al costat de casa seva.

En el mateix sentit, Montserrat Font ha afirmat que les presons tenen, per llei, una funció de rehabilitació i de reinserció social. En els darrers anys explica la gerent d’APIP s’ha incrementat el nombre d’entitats col’laboradores i de voluntariat que treballen en l’àmbit penitenciari i també ha millorat la qualitat dels serveis prestats, però encara s’ha d’aconseguir una major implicació entre la ciutadania i els poders públics per arribar més lluny.

Guillem Correa, president d’Iniciatives Solidàries, ha afirmat que entenem que fa falta un pacte de cooperació social entre les distintes administracions i la ciutadania. Volem que hi hagi una reflexió profunda de totes les institucions socials dels país, per construir una cultura de solidaritat amb els més exclosos de la societat, i el manifest és el primer pas per aprofundir en aquesta línia.

La Taula Social Penitenciària aplega més d’un centenar d’entitats i col-lectius que desenvolupen la seva activitat en el camp de la intervenció social, la col-laboració i el treball voluntari. Aquesta taula va néixer el 31 de març de 2004 arran de les II Jornades de Voluntariat Penitenciari com a mecanisme permanent de treball i de coordinació entre la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil i les entitats col-laboradores i de voluntariat.

Entre les tasques que desenvolupen les entitats col-laboradores i de voluntariat hi ha programes de mesures penals alternatives, d’acolliment, d’inserció sociolaboral, programes sociosanitaris, atenció religiosa, atenció educativa i reforç escolar, entre moltes altres.

2  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa sobre la Taula de Participació Social

Dossier de premsa sobre la Taula de Participació Social
PPT | 94

Manifest per una nova visió de l'activitat social penitenciària

Manifest per una nova visió de l'activitat social penitenciària
DOC | 34