Acord de collaboració entre el Departament de Justícia i l'Ajuntament de Figueres per determinar els futurs usos del solar de l'actual Centre Penitenciari de Figueres

Preseleccionats 5 despatxos d'arquitectura per redactar el projecte del futur Centre Penitenciari Puig de les Basses

query_builder   4 novembre 2005 13:00

event_note Nota de premsa

Acord de collaboració entre el Departament de Justícia i l'Ajuntament de Figueres per determinar els futurs usos del solar de l'actual Centre Penitenciari de Figueres

Preseleccionats 5 despatxos d'arquitectura per redactar el projecte del futur Centre Penitenciari Puig de les Basses

El conseller de Justícia, Josep M. Vallès, i l’alcalde de Figueres, Joan Armangué, han signat aquest matí un Acord de collaboració entre el Departament de Justícia i l’Ajuntament de Figueres, per determinar els possibles usos a què es destinarà l’immoble on s’ubica actualment el Centre Penitenciari de Figueres.

El Centre Penitenciari de Figueres -d’acord  amb el Pla director d’equipaments penitenciaris aprovat pel Govern de Catalunya-  ha de ser substituït per un nou equipament que es construirà al muncipi de Figueres i que rebrà el nom de Centre Penitenciari Puig de les Basses.

En el decurs de l’acte, Josep M. Vallès, ha anunciat que l’empresa pública  Gisa ha preseleccionat 5 despatxos d’arquitectes per redactar el projecte d’urbanització del Centre Penitenciari Puig de les Basses, que ha de substituir l’actual presó de Figueres i que, previsiblement, entrarà en funcionament l’any 2009.

Aquests 5 despatxos són els següents: Fabre & Torras Arquitectes Associats, SCP; Laviña ’de la Villa, Arquitectura- SL; Estudi Alfa -Arquitectes Associats- SL; Joan Tarrús Galter i Francesc Xavier Fabré Carreras, i han estat seleccionats entre les 26 empreses d’arquitectura que es van presentar al concurs per a l’adjudicació de la redacció del projecte bàsic i d’execució, l’estudi de seguretat i salut, l’estudi geotècnic, el Pla especial i el projecte d’activitats per a la llicència ambiental de construcció del Centre Penitenciari Puig de les Basses. L’import del projecte és de 2.849.418 euros.

L’objectiu de l’Acord que han signat aquest matí el conseller de Justícia i l’alcalde de Figueres és la col·laboració entre les dues administracions per estudiar els possibles usos futurs a què es destinarà l’edifici on actualment s’ubica el Centre Penitenciari de Figueres, un cop s’hagi produït la seva desafectació com a equipament penitenciari.

L’alcalde de Figueres, Joan Armangué, ha destacat que es tracta d’un edifici catalogat, de gran valor arquitectònic, amb cent anys d’antiguitat, obra de l’arquitecte Josep Azemal, i que va ser finançat, al seu dia, en un 50 per cent pels ajuntaments de la comarca, per substituir una altra presó més antiga.

L’alcalde de Figueres ha  valorat molt positivament aquest Acord i ha dit que és el punt de partida per definir -de forma conjunta amb la Generalitat de Catalunya- els futurs usos d’aquest immoble, que en tot cas seran d’ús públic i d’interès sociocultural.

La substitució de l’actual presó de Figueres està prevista en el Pla d’equipaments penitenciaris, que projecta la construcció d’11 noves presons per modernitzar el sistema penitenciari, donar resposta a l’augment de població reclusa, millorar les condicions de vida i de treball dels interns i treballadors i dur a terme la seva tasca rehabilitadora en les millors condicions.

Segons aquest Pla, que preveu una inversió global inicial d’uns 450 milions d’euros, tots els centres nous -incloent-hi el nou Centre Penitenciari Puig de les Basses- seran operatius en el bienni 2008-2009.

1  

Imatges

Foto de la signatura de l'Acord de col·laboració

Foto de la signatura de l'Acord de col·laboració 508

1  

Fitxers adjunts

Text de l'acord

Text de l'acord
DOC | 93

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined