L’augment de les adopcions internacionals comporta un nou fenomen social al qual el departament de Benestar i Família hi vol donar resposta amb un nou dispositiu de suport i assessorament per a les famílies adoptives i el seu entorn.

El Departament de Benestar i Família, a través de l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció, ha posat en marxa el primer programa d’atenció postadoptiva de Catalunya, que s’emplaça a l’edifici de Palau de Mar.

El nou fenomen social que està esdevenint l’augment de les adopcions internacionals rep, d’aquesta manera, resposta del Govern, amb la creació d’aquest nou dispositiu, que vol donar resposta a noves demandes familiars i a sectors professionals, com ara educatius i sanitaris. L’objectiu és garantir un servei de qualitat en l’assessorament i orientació a totes aquelles famílies adoptives que ho requereixen per fer front als reptes que planteja la criança, l’educació i la relació entre pares i mares amb els seus fills i filles al llarg del seu procés evolutiu.

Per primera vegada l’ICAA afronta, com a compromís de l’administració pública, un servei per totes aquelles famílies que ja han conclós el procés d’adopció i que fins ara, no disposaven d’un servei que resolgués les seves necessitats en el procés d’adaptació familiar i social, la integració dels infants de diferents procedències en un nou àmbit familiar i social i, si es dóna el cas, en l’assessorament i l’acompanyament en la revelació i recerca dels orígens del fill o la filla quan assoleixi la majoria d’edat amb professionals que el duran a terme (ICAA).

Des de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció, es vol donar un gir tant quantitatiu com qualitatiu en la prestació d’aquest servei públic, on es passi d’una relació entre l’administració i els administrats a través d’un expedient, cap a una relació entre persones, com a criteri d’una administració pública del segle XXI.

En una primera fase, el programa d’atenció postadoptiva, com a espai de consulta, orientació i intervenció individual i familiar, entra  en funcionament a les demarcacions de Barcelona i Girona del juliol al desembre de 2005 amb la col·laboració de l’associació CRIA de Barcelona i AD’IS de Girona, amb l’objectiu que arribi a tot Catalunya a finals de l’any 2006, alhora que s’inicia el treball grupal per a professors, infants i agents socials (escoles, serveis de pediatria).

2  

Fitxers adjunts

Programa d'Atenció

Programa d'Atenció
PPT | 116

Programa d'Atenció Postadoptiva

Programa d'Atenció Postadoptiva
PPT | 116