Presentació del Pànel de famílies i d’infància, un estudi que pretén incidir en les polítiques socials a Catalunya dirigit pel sociòleg Lluís FlaquerLliurament del Premi del primer concurs de cartells dedicat al Dia Internacional de les Famílies organitzat pel Departament de Benestar i FamíliaInauguració de l’exposició de fotografies La llei dels infants, organitzada amb la collaboració de Save the Children

El Departament de Benestar i Família, a través de la Secretaria de Famílies i d’Infància, organitza activitats a tot el territori amb motiu del Dia Internacional de les Famílies, instituït el 15 de maig per les Nacions Unides el 1994. A Catalunya els actes s’inicien el dissabte 7 de maig, al Palau Robert de Barcelona, on es presentarà el “Panel de famílies i d’infància”, es lliurarà el premi al cartell del Dia Internacional de les Famílies; i s’inaugurarà l’exposició fotogràfica “La llei dels infants”, així com l’exposició de les obres que han participat en el primer Concurs de Cartells del Dia Internacional de les Famílies.

La voluntat del Departament de Benestar i Família amb aquesta programació del Palau Robert, i l’organització de jornades del 7 al 25 de maig a Girona, Lleida, Tortosa i Tarragona, és convidar a la reflexió entorn del món de les famílies i de la infància. Al Palau Robert de Barcelona s’han planificat diferents actes per a aquesta jornada, procurant generar espais d’interès per a tothom que hi assisteixi: des d’un servei de mainaderia per als infants més petits, fins a una ludoteca o exposicions i conferències que resultin d’interès per als pares, mares, associacions i entitats entorn del món de les famílies.

Presentació del “Pànel de famílies i d’infància”

Amb motiu del Dia Internacional de les Famílies, el Departament de Benestar i Família presenta el “Panel de famílies i d’infància”, un projecte que dirigeix el Dr. Lluís Flaquer, catedràtic de sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la col·laboració del Consorci Institut d’Infància i Món Urbà (CIIMU).

La iniciativa pionera del Departament de Benestar i Familia ha estat posar en funcionament un estudi per aconseguir dades fiables relacionades amb la infància i les famílies. El panel és un terme de l’estadística, que s’utilitza en l’àmbit de la recerca i que fa referència a una mostra permanent de persones que s’interroga successivament, a intervals regulars, perquè informin sobre l’evolució d’actituds i opinions.

Les dades sobre la família i la infància són escasses i de poca fiabilitat. A diferència de l’Estat espanyol, la gran majoria dels països europeus disposen des de fa anys d’estudis de panel de llars amb mostres poblacionals que permeten desagregacions territorials.

En aquest cas, en el panel que presenta el Departament de Benestar i Família la unitat d’anàlisi és la família i la mostra són les persones adolescents d’entre 12 i 16 anys. Es considera que els infants amb menys de 12 anys és difícil que puguin col·laborar de forma òptima en una investigació d’aquest tipus. Tanmateix, mitjançant el panel també es pot realitzar una història retrospectiva que permetrà conéixer l’etapa de la infància.

Amb el panel s’obtindran indicadors com ara: l’augment de la pobresa de les famílies, els efectes de les ruptures familiars en el benestar infantil (a nivell econòmic i sociològic), l’establiment del llindar de la pobresa en relació a les famílies amb infants; la incidència de les prestacions socials en les economies familiars i altres temes com la salut reproductiva o l’impagament de pensions d’aliments als fills i les filles.

Aquest estudi permetrà obtenir dades sobre “transicions” entre condicions o estats en què es troben els individus (per exemple: “caure en”, “sortir de”,  “començar a” o “deixar de”). Amb l’ajut de tècniques estadístiques adequades, aquesta particularitat dels estudis de panel permet aprofundir en els coneixements de causa, episodis i processos que precipiten aquests canvis.

Els estudis de tipus panel també permeten aconseguir informació sobre el temps en què els individus romanen en un estat. La duració d’un estat (per exemple, l’atur o la pobresa) és, en si mateixa, una dada de importància cabdal per a entendre les repercussions personals i socials d’aquests fenòmens.

A més, els estudis de panel també permeten avaluar l’efecte de les polítiques socials sobre la situació de les famílies, ja que en molts casos es disposa d’observacions sobre la condició en què es troben abans i després que es produeixi una intervenció pública.

Fonts d’informació pròpies per a polítiques socials eficients

L’obtenció d’unes fonts d’informació fiables constitueix un requisit indispensable per a dissenyar i avaluar unes polítiques socials que responguin a les necessitats reals de la gent. A més, a Catalunya calen unes polítiques socials diferenciades de la resta de l’Estat perquè les necessitats són específiques, per exemple a causa de les elevades taxes de participació femenina en el mercat laboral, de la fecunditat extramatrionial, de la monoparentalitat, de la població immigrant.

Amb aquests objectius s’ha decidit endegar un projecte que incorpora dues línies de treball diferenciades però alhora coordinades. Per una banda, una àmplia consulta a les entitats de Catalunya que treballen en els àmbits de la infància i les famílies, per conèixer el diagnòstic que fan de la situació i quines són les seves propostes d’actuació. Així mateix, es consultarà aquestes entitats sobre les possibles mancances d’informació o dades en relació amb els seus camps respectius d’intervenció. D’altra banda, en l’elaboració del qüestionari per a la realització d’una enquesta de tipus panel es tindrà en compte l’opinió de les entitats consultades.

Les dades obtingudes del “Panel de famílies i d’infància” serviran per construir un sistema d’indicadors estables per fer un seguiment de les problemàtiques i les necessitats en diversos i múltiples àmbits.

A partir del projecte del “Panel de famílies i d’infància” es podrà conéixer, any rere any, quina és la prevalència de les diferents modalitats familiars (monoparentals, reconstituïdes, parelles de fet, etc.). A més, el Panel de Famílies i d’Infància possibilitarà estudiar l’impacte dels canvis en l’estructura i la composició familiar al llarg del temps: la situació i les necessitats de les persones separades i divorciades amb fills a càrrec, les encapçalades per mares solteres, les relacions intergeneracionals dins les families catalanes o la repercussió que tenen determinats episodis i processos en el benestar de l’infant.

El “Panel de famílies i d’infància” contribuirà a aprofundir en el coneixement sobre la realitat de la pobresa infantil. Les aproximacions a la pobresa amb dades obtingudes amb estàtiques a partir d’enquestes convencionals presenten moltes mancances: fan difícil identificar les llars amb situacions de pobresa durant un període determinat; no permeten descobrir situacions transitòries de pobresa en un passat recent; no permeten distingir la pobresa de curta durada del nucli dur de llars que es troben en situació de privació en diversos anys succesius.

D’altra banda, el “Panel de famílies i d’infància” esdevindrà una eina valuosa per a entendre les decisions que, en matèria educativa, prenen els pares i els fills al llarg de la adolescència, des de l’elecció d’un centre educatiu o estudis postobligatoris, fins a la decisió d’abandonar els estudis abans de completar-los. Aquest Panel permetrà fer un seguiment del vora el 30% dels joves que surten del sistema educatiu abans de graduar-se en 4t d’ESO i que, per tant, pateixen els riscos associats a una escol·larització insuficient, proporcionant informació sobre els seus itineraris personals i d’inserció laboral.

Finalment, el “Panel de famílies i d’infància” permetrà aprofundir en el coneixement sobre la realitat de la immigració a l’escola, particularment, en la convivència entre jovent d’origen autòcton i estranger. També inclourà un seguit de preguntes sobre els estils de vida, les activitats lúdiques i els hàbits de consum dels adolescents. Fins i tot servirà per a estudiar l’inici dels processos de socialització política, els antecedents que contribueixen a explicar la iniciació en el consum de drogues i altres conductes antinormatives.

Primer Concurs de Cartells del Dia Internacional de les Famílies

El jurat del Premi al millor cartell commemoratiu del 15 de maig, Dia Internacional de les Famílies, organitzat per la Secretaria de Famílies i d’Infància del Departament de Benestar i Família, ha atorgat el premi al cartell que ha estat el presentat per Maria Luz Lorda i Yúfera, una jove publicista i relacions públiques de Barcelona. El seu cartell ha esdevingut la imatge del Dia Internacional de les Famílies que la Secretaria de Famílies i d’Infància commemora per a aquest any 2005 amb l’organització de diverses activitats.

Segons la resolució del jurat, el cartell guanyador sintetitza, d’una manera original, amb un alt grau d’impacte visual i una iconografia conceptualment adequada, el missatge a comunicar en el Dia Internacional de les Famílies. L’autora explica que el seu objectiu ha estat simbolitzar els diferents membres d’una família mitjançant un estri personal i sempre present al lavabo d’una casa: els raspalls de dents. Per simbolitzar la diversitat familiar, ha plasmat tots els raspalls de dents amb diferents formes i colors.

L’acte de lliurament del Premi tindrà lloc el dissabte 7 de maig, a les 10 hores a la Sala d’Actes de les Cotxeres del Palau Robert de Barcelona. Aquest Premi està dotat amb 1.800 euros i un diploma. A més, amb la imatge del cartell s’han editat dues banderoles de gran format i 5.000 cartells que s’han distribuït per tot Catalunya amb l’objectiu de fer publicitat del Dia Internacional de les Famílies.

El jurat, presidit per la per la consellera de Benestar i Família, Anna Simó, ha estat format per la secretària de Famílies i d’Infància, Montserrat Tur, diversos professionals del Departament de Benestar i Família, i els directors i coordinadors de les escoles capdavanteres en art i disseny gràfic: EINA, Massana, Elisava, Bau, IDEP i IED.

En aquesta primera edició del concurs s’han presentat a la convocatòria 28 cartells procedents d’arreu de Catalunya. Totes les obres presentades s’exposaran al rebedor de la Sala d’Actes de les Cotxeres del Palau Robert durant tot el dissabte (de 10 a 19 hores) el dia 7 de maig.

Exposició fotogràfica “La llei dels infants”

Dissabte 7 de maig, al Palau Robert, també s’inaugura l’exposició de fotografia “La llei dels infants”, un recull d’imatges sobre la vida dels nens i les nenes d’arreu del món organitzat amb la col·laboració de Save the Children, una ONG fundada a Anglaterra amb representació a tot el món, que treballa activament pels drets dels infants.

Aquesta mostra presenta les fotografies de 21 fotògrafs de premsa, que han sabut captar alguna mirada de la infància i està recolzada amb els textos de 17 escriptors i periodistes que recorden algun aspecte de la seva pròpia infantesa. L’exposició pretén mostrar gràficament, mitjançant imatges, la situació dels drets de la infància en el món. Com no podia ser d’una altra manera, aquestes representacions a vegades són alegres però d’altres són ben tristes.

Aquesta exposició es podrà visitar del 7 al 29 de maig, de dilluns a dissabte, de 10 a 19 hores, diumenges i festius de 10 a 14.30 hores. L’entrada és gratuïta.

1  

Fitxers adjunts

Programació d'activitats al territori amb motiu del Dia Internacional de les Famílies

Programació d'activitats al territori amb motiu del Dia Internacional de les Famílies
PDF | 244