El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha resolt avui atorgar ajuts per valor d’1,2 MEUR a 13 projectes de caire paisatgístic en sòl no urbanitzable del sistema costaner. Aquests ajuts permetran una inversió total d’uns 3,3 MEUR en actuacions de millora dels espais costaners, comptant-hi les aportacions dels ajuntaments beneficiaris.

Preservar i tenir cura de la costa

El Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner, també conegut com a PDUSC I, fou aprovat definitivament el 25 de maig d’enguany. Aquest pla, a banda de protegir 23.500 hectàrees costaneres de sòl no urbanitzable i sòl urbanitzable no delimitat, preveu la creació d’un fons per a intervencions paisatgístiques que preservin l’entorn i fomentin l’ús social del sòl protegit. El fons és dotat a través dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya i ja l’any 2004 va permetre subvencionar amb 790.000 euros actuacions a onze municipis. A aquests ajuts s’hi sumen avui els de la segona convocatòria, que augmenten significativament els de la primera, amb una inversió de 1.186.312 euros en 13 projectes diferents a la costa catalana, que suposaran una inversió global, amb l’aportació dels municipis, d’uns 3,3 MEUR. L’import màxim de cada subvenció és del 50% del cost de les actuacions previstes, amb el límit de 180.000 euros per cada municipi beneficiari.

Actuacions subvencionades

Les subvencions atorgades beneficien a 13 projectes que al llarg de la costa catalana serviran per arranjar camins de ronda, millorar accessos a la platja i passejos per vianants o bicicletes i adequar entorns paisatgístics i espais naturals. Per a l’atorgament d’aquestes subvencions, s’ha escoltat la Comissió de Participació Local, de la qual formen part representants de la Federació de Municipis de Catalunya i de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, i s’han aplicat diversos criteris de valoració, com ara l’adaptació de les actuacions als objectius de protecció del Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner, l’impacte positiu en el territori, l’abast poblacional o el valor paisatgístic del projecte, entre d’altres. Aquestes actuacions s’hauran d’executar en un període màxim de dos anys.

 La primera convocatòria

Atorgada el desembre de l’any passat, la primera convocatòria d’ajuts per a actuacions en el marc del Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner va beneficiar els municipis d’Alcanar, Amposta, Calella, Castelló d’Empúries, Llançà, Malgrat de Mar, Roses, Sant Pere Pescador, Tossa de Mar, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i El Vendrell. La Generalitat va atorgar 790.000 euros, que juntament amb les aportacions dels respectius ajuntaments, permeten assolir un volum inversor d’1,7 MEUR.

(trobareu els quadres de les actuacions en el document adjunt)

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 55