El Govern de la Generalitat ha aprovat avui l'aplicació, a partir de l'1 de febrer, de la gratuïtat per als usuaris habituals del Túnel del Cadí, l'accés de Mollet del Vallès (C-33), l'accés d'Alella (C-32) i les Fonts (C-16) entre Barcelona i Terrassa. D'altra banda, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha aprovat la revisió anual de les tarifes d'aplicació per a l'any 2007 en les autopistes de les quals és titular la Generalitat de Catalunya. Aquesta revisió es traduirà en un increment en els peatges d'un 3,28% de mitjana i serà efectiva a partir de l'1 de gener vinent.

Noves bonificacions

D’aquesta manera, el Govern dóna un nou pas en les mesures que està desenvolupant per tal d’aconseguir un nou marc d’homogeneïtzació de les tarifes i millorar les condicions per a la circulació, en especial en els casos de mobilitat obligada. Aquesta iniciativa s’emmarca en les conclusions aprovades pel Grup de Treball per a la reordenació dels peatges a Catalunya i en els objectius que en matèria d’inversions en infraestructures estableix l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.

En concret, les noves bonificacions són les següents:

Túnel del Cadí: Per a les persones residents a qualsevol municipi de les comarques del Berguedà, la Cerdanya i l’Alt Urgell, s’amplia al 100% el descompte que gaudeixen actualment sobre el peatge del túnel del Cadí, que és del 50%.

Accés de Mollet del Vallès (C-33, Barcelona - Montmeló): Els usuaris de l’accés de Mollet del Vallès de la C-33 Barcelona – Montmeló podran ser beneficiaris, des del primer viatge, de l’actual gratuïtat del peatge, i se suprimeix, així, el requisit mínim de trànsits mensuals, que fins ara era de 8. De dilluns a dissabtes no festius, serà gratuït el peatge corresponent al subtram titularitat de la Generalitat. Els diumenges i dies festius, s’aplicarà un descompte del 48,5%.

Accés d’Alella (C-32, tram Montgat - Mataró): Serà gratuït aquest peatge per als vehicles lleugers, en els seus moviments origen i destí a Barcelona. Aquesta bonificació serà aplicable als usuaris habituals a partir de vuit trànsits, de dilluns a divendres no festius.

Accés de les Fonts (C-16, tram Sant Cugat del Vallès - Terrassa): El peatge serà gratuït des del primer viatge i s’ampliaran els itineraris actualment bonificats (Sant Cugat i Rubí) a tots aquells d’origen i destí Barcelona per afavorir als usuaris habituals per raons de mobilitat local obligada. D’aquesta manera, se suprimeix l’actual requisit de 8 trànsits mensuals per poder ser beneficiari de la bonificació. D’altra banda, s’amplia l’abast del descompte i s’aplicarà als viatges duts a terme durant tota la setmana –fins ara s’aplicava de dilluns a dissabte.

Requisits del sistema

El sistema de descomptes manté els requisits i modalitats actuals perquè es puguin fer efectius als beneficiaris. En el cas del túnel del Cadí, és precís estar empadronat en algun municipi del Berguedà, la Cerdanya o l’Alt Urgell, i efectuar el pagament mitjançant el sistema teletac o qualsevol altre sistema de pagament dinàmic, targeta de crèdit o dèbit, amb domiciliació en oficines autoritzades d’aquestes comarques.

Pel que fa als accessos de Mollet del Vallès i Alella i el peatge de les Fonts, els descomptes són independents de la residència habitual dels usuaris. La domiciliació dels pagaments correspondran a oficines autoritzades situades en els municipis següents, en relació a la funcionalitat i mobilitat de cada peatge.

Aquests municipis són:

Mollet del Vallès (C-33): Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, la Llagosta, Palau-solità i Plegamans, Martorelles, Sant Fost de Campsentelles, Sant Feliu de Codines, Caldes de Montbui, Castellterçol i Vilanova del Vallès

Alella (C-32): Alella, el Masnou i Tiana

Les Fonts (C-16): Terrassa, Rubí i Sant Cugat del Vallès

Revisió anual de tarifes

Els contractes subscrits entre la Generalitat de Catalunya i les empreses concessionàries de les autopistes preveuen una actualització anual del peatge que paguen els usuaris d’aquestes vies. Avui, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha aprovat la revisió de les tarifes dels peatges per a l’any 2007 en les vies de titularitat de la Generalitat. Aquesta revisió es traduirà en un increment d’un 3,28% de mitjana.

 Per tal de calcular l’increment de tarifes, s’han tingut en compte els factors següents:

1. La repercussió del 95% de l’IPC, que enguany se situa en el 2,5%.

2. El factor corrector del trànsit mitjà diari de cada via de peatge. Quants més vehicles passin per una autopista, menys s’incrementarà l’actualització anual dels peatges. L’aplicació d’aquest factor corrector permet que l’increment sigui menor del que pertocaria. Així, la repercussió de l’IPC és del 92,5% a la C-16 Terrassa – Manresa i la C-32 Castelldefels – el Vendrell i del 94,3% als túnels de Vallvidrera.

3. Els increments de l’IPC que es van ajornar el desembre de 2003 i l’increment pendent de repercussió de l’augment de l’IVA del 7 al 16%. Aquests increments pendents d’aplicar es repercutiran sobre els usuaris de forma lineal fins l’any 2013, segons l’acord assolit en el marc del Grup de treball sobre peatges

(En el document adjunt, es detallen els descomptes i tarifes)

1  

Fitxers adjunts

Descomptes i tarifes

Descomptes i tarifes
PDF | 60