La CIM La Selva, amb 22,5 hectàrees,és una plataforma per a activitats logístiques d’alta i mitjana rotació: transport, paqueteria, grupatge, distribució i emmagatzematge. Té previst oferir serveis complementaris tant a les empreses logístiques instal·lades a la CIM com a les empreses i usuaris de l’Aeroport de Girona. Cal destacar que la CIM la Selva serà la primera en comptar amb un espai destinat a la formació permanent de transportistes que inclourà simulador de conducció.
Actualment, està en fase de comercialització i CIMALSA ja està en converses avançades amb diverses empreses interessades en més del 60% de les parcel·les logístiques disponibles. La gran majoria d’aquestes empreses provenen de les comarques de Girona.
La inversió pública prevista a la CIM La Selva és de 25,8 MEUR. Aquesta inversió no inclou la inversió privada, tant en naus logístiques com en edificis de serveis i d’oficines. Aquest projecte compta amb co-finançament europeu a través del FEDER.
Les CIM: un valor diferencial en centrals logístiques
Una Central Integrada de Mercaderies és un recinte per a usos logístics que ofereix els següents valors diferencials:
Centres de gestió pública: garantia i qualitat de serveis Emplaçaments i comunicacions estratègiques Dissenys funcionals adaptats als usos del transport i la logística: ordenació específica per a naus de transport i logística, vials unidireccionals sense girs a l’esquerra que donen fluïdesa a la circulació, patis de càrrega i descàrrega integrats a la vialitat per optimitzar espais, paràmetres de disseny adequats a les dimensions dels trailers. Una oferta integral de serveis al conductor, al vehicle i a l’empresa: restauració, gasolinera, serveis al vehicle, instal·lacions de formació per a transportistes. Serveis col·lectius: vigilància i seguretat, manteniment, enllumenat, neteja. Recintes tancats, amb control d’accessos mitjançant sistemes d’identificació de matrícules, sistema de vigilància mitjançant CCTV, sistema de control centralitzat d’instal·lacions. Respecte per l’entorn: moviments de terres compensats per minimitzar aportacions i excedents de terres, estació depuradora d’aigües residuals, jardineria amb vegetació pròpia de la zona, generació d’energia fotovoltaica a la nau modular.Com a particularitat cal mencionar que la CIM la Selva comptarà amb un espai destinat a la formació permanent de transportistes que inclourà un simulador de conducció i que es materialitzarà mitjançant un conveni entre CIMALSA, la Direcció General de Ports i Transports i l’associació de transportistes de les comarques de Girona (Asetrans).
El parc aeroportuari i logístic
Amb l’objectiu d’adaptar la seva oferta a les particularitats de cada indret, CIMALSA desenvoluparà un parc d’activitats aeroportuàries i logístiques que oferirà serveis complementaris tant a les empreses logístiques instal·lades a la CIM com a les empreses i usuaris de l’Aeroport de Girona.
Aquest parc d’activitats té la voluntat d’esdevenir un pol d’activitats econòmiques que contribueixin a dinamitzar el territori aprofitant les sinèrgies de l’aeroport i del Centre Logístic. Així el parc comptarà amb una gran façana terciària paral·lela a la carretera d’accés a l’aeroport i esdevindrà una fita identificativa de qualitat per a l’Aeroport de Girona.
Les activitats previstes són:
Hotel Oficines i espais de negocis (Airport Business Center) Comerç i restauració, Gasolinera i àrea de serveis als vehicles AparcamentEl Parc Aeroportuari i Logístic es desenvoluparà sobre una parcel·la de 43.000 m2 de superfície, amb un potencial de sostre proper als 20.000 m2.
Actualment una part d’aquesta parcel·la, i durant el temps necessari per a la realització dels tràmits urbanístics, es destina a aparcament complementari de l’aeroport, mitjançant un conveni entre Cimalsa i l’Ajuntament de Vilobí d’Onyar.
Construcció de la nau modular
CIMALSA ofereix solucions a mida per a les empreses de transport i logística, ja sigui parcel·la urbanitzada (destinada en general a empreses de major dimensió) com mòduls de nau construïda. Aquesta segona opció és més adequada per empreses de menors dimensions i garanteix un producte de qualitat claus en mà i amb personalitzacions per atendre els seus requeriments particulars.
En aquest sentit, per atendre les necessitats de diverses empreses interessades, CIMALSA procedirà a la construcció d’una nau modular a la parcel·la 3 amb les següents característiques:
Superfície nau modular: 11.696 m2
Patis de maniobra: 7.794 m2
Aparcaments 5.613 m2
Total parcel·la 3: 25.103 m2
Aquesta nau comptarà amb una estació de generació d’energia fotovoltaica amb l’objectiu de contribuir a la sostenibilitat i a la generació de recursos per al manteniment de la CIM.
La inversió prevista per a la nau és de prop de 5 milions d’Euros.
Presentació de CIMALSA
Centre Integral de Mercaderies i Activitats Logístiques, S.A. (CIMALSA), es crea l’any 1992 per iniciativa del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, com a instrument per respondre als creixents reptes logístics generats per la modernització de l’economia.
L’activitat de CIMALSAes realitza en dues línies: per una banda el disseny, promoció i comercialització de polígons per a usos logístics i per l’altra la gestió de centrals logístiques i altres instal·lacions relacionades amb el transport i la logística.
CIMALSA, està actualment desenvolupant tres centrals de mercaderies més al Camp de Tarragona, a Lleida i a l’Alt Empordà i té en estudi noves centrals en la Regió metropolitana de Barcelona i en altres comarques de Catalunya.
CIMALSA va projectar, construir i comercialitzar la Central Integrada de Mercaderies del Vallès, que va entrar en funcionament l’any 1997. Aquesta Central s’ha convertit en un model de referència en el sector de la logística, tant pel seu propi concepte operatiu, com per la seva estratègica situació.
Per a més informació sobre CIMALSA i les seves activitats, consultar www.cimalsa.es
1