Avui dimecres es preveuen temperatures màximes que podran arribar puntualment als 36 graus a PonentAquesta està sent una primavera seca amb valors pluviomètrics per sota de la mitjana climàtica a la major part del territori català

La ràpida visita d’una massa d’aire càlid farà que les temperatures màximes d’avui dimecres 17 de maig estiguin per sobre dels 30 graus a la major part de l’interior, i fins i tot es puguin assolir els 36 graus a punts de Ponent i de les Terres de l’Ebre. Al litoral, la temperatura quedarà frenada per la presència de la marinada. Tot i això, localment es podrà arribar als 25 graus a punts costaners.

La pròxima nit, la temperatura quedarà per sobre dels 15 graus arreu del país tret del Pirineu, on els valors nocturns se situaran entre els 8 i els 13 graus. Puntualment, i sobretot a punts del litoral, no es baixarà dels 20 graus durant la nit.

Demà dijous, la massa d’aire càlid es començarà a retirar i, tot i que les temperatures es tornaran a enfilar per sobre dels 30 graus a gran part de l’interior, els valors extrems quedaran per sota dels d’avui a causa de l’arribada de núvols alts i mitjans. De cara al cap de setmana, la temperatura ja tornarà als valors propis de l’època de l’any.

Aquest curt episodi de temperatures altes està emmarcat en una primavera seca, amb valors pluviomètrics per sota de la mitjana climàtica a la major part del territori català. Tot seguit, es presenta un mapa on es comparen els valors de la precipitació acumulada entre l’1 de febrer i el 30 d’abril amb els valors mitjans climàtics del mateix període. A la major part del país aquest període ha estat sec, amb valors de pluja per sota del 50% respecte a la mitjana climàtica. Fins i tot es pot veure una gran àrea per sota del 30%.

Comparació amb la mitjana històrica

Mapa elaborat amb dades d’estacions meteorològiques automàtiques gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya, amb disponibilitat superior al 90% de la informació, comparades amb la mitjana climàtica extreta de l’Atles climàtic digital de Catalunya.

Tot i els valors pluviomètrics per sota de la mitjana, algunes estacions mostren percentatges de precipitació més elevats respecte a la mitjana climàtica.   

Tot i que és difícil destacar un únic àmbit geogràfic amb els percentatges més baixos.

Més informació a www.meteocat.com

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa amb mapes i taules

Comunicat de premsa amb mapes i taules
PDF | 116