Avui s’ha signat un conveni entre Generalitat i Ajuntament de Barcelona per coordinar les accions que facilitin l’accés de la ciutadania a l’habitatge

El secretari d’Habitatge de la Generalitat, Ricard Fernández Ontiveros, el conseller delegat d’Adigsa, Miquel Bonilla, i el president del Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona, Eugeni Forradellas, han signat avui un conveni de col•laboració que estableix el marc de relacions entre la Direcció General d’Habitatge, Adigsa i el Patronat Municipal de l’Habitatge per al manteniment i desenvolupament de la Borsa d’Habitatge per al Lloguer Social a la ciutat de Barcelona, que estarà integrada en la Xarxa de Mediació per al Lloguer Social. Amb aquesta signatura i la de l’Ajuntament de Girona, que es farà efectiva el pròxim 13 de juliol, són vint els municipis que s’han adherit a la Xarxa.

El secretari d’Habitatge ha manifestat que “bona part del que està fent la Generalitat en matèria d’habitatge procedeix del món municipal”, i, en aquest sentit, “la borsa és un element de mediació que ja feien Barcelona i altres ciutats”. Fernández Ontiveros ha afegit que “la competència és nostra, però la política, la fan els ajuntaments”.

L’alcalde de la ciutat, Joan Clos, que ha presidit l’acte de signatura, ha remarcat igualment que “per primera vegada, els tres governs som en una mateixa línia i estem creant eines innovadores. El Decret de la Generalitat permetrà mobilitzar el parc de lloguer”.

Garanties als propietaris de pisos buits

La Xarxa és un instrument que inclou el Decret 454/2004, gestionat per Adigsa, empresa pública adscrita al Departament de Medi Ambient i Habitatge. La Borsa rebrà, mitjançant la Xarxa, eines informàtiques, formació, ajut per a la prestació de serveis i suport per a la tramitació dels ajuts destinats a propietaris i a llogaters, i també assegurances multirisc de la llar i de caució, i subvencions per a la rehabilitació dels habitatges. D’aquesta manera, es donen les garanties necessàries a persones propietàries de pisos que fins ara eren buits.

El treball que potencia la Xarxa permet un aprofitament eficient de recursos, tant humans com materials, que afavoreix l’intercanvi d’experiències i coneixements entre les borses. La Generalitat concedirà a la Borsa 450 € per contracte de lloguer signat o supervisat.

La Borsa d’Habitatge de Barcelona, per la seva banda, es compromet a facilitar la signatura de contractes de lloguer a preus per sota de mercat lliure per a unitats arrendatàries que compleixin els requisits del Pla per al dret a l’habitatge. Adigsa col•laborarà amb la Borsa en les obres de rehabilitació d’aquells habitatges que es lloguin o s’obtinguin per cessió de les persones propietàries a les borses. Els ajuts a la rehabilitació són de 6.000 € a fons perdut per a obres realitzades sis mesos abans de posar-se en lloguer, i la quantitat restant es deduirà del lloguer si l’habitatge ha estat desocupat l’any immediatament anterior.

Els ajuntaments que fins ara han signat el conveni són: Lleida, Valls, la Seu d’Urgell, Manresa, Cambrils, Olesa de Montserrat, Sant Boi de Llobregat, el Masnou, Mataró, Olot, Manlleu, Arbúcies, Solsona, Tàrrega, Rubí, Terrassa, Granollers i Mollet del Vallès.

(S’adjunta un document en PowerPoint sobre la Xarxa de Mediació per al Lloguer Social).

1  

Fitxers adjunts

Xarxa de Mediació per al Lloguer Social

Xarxa de Mediació per al Lloguer Social
PPT | 115