Salvador Milà, conseller de Medi Ambient i Habitatge i president de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), i Josep Lluís Postigo i Garcia, president del Consorci per al Condicionament i la Gestió del Complex de Tractament de Residus de Solius, signen avui, 8 de juliol, un conveni de col•laboració per millorar les instal•lacions d’aquest complex i elaborar un nou pla de gestió de residus a la zona.
Mitjançant aquest conveni, l’ARC es compromet a pagar més de tres milions d’euros (3.224.745 €) per finançar la millora del dipòsit de Solius i la clausura de les parts que ja són plenes i no poden acollir més residus. Quan arribi el moment, l’ARC també assumirà la totalitat del cost de la clausura final del dipòsit controlat.
El conveni també preveu elaborar un estudi de situació i de proposta d’actuacions de millora i adequació del riu Ridaura, i un nou pla per al tractament de les deixalles municipals a la zona que s’adeqüi al nou model de gestió de residus de Catalunya. L’ARC aporta 60.000 € per cobrir el cost total d’aquestes dues actuacions.
Pla per desplegar un nou model de gestió de residus a la zona
D’acord amb la política de residus de la Generalitat, el conveni signat avui té la intenció de millorar la gestió dels residus municipals de la zona en línia amb els objectius que s’ha imposat l’ARC. Aquests objectius donen prioritat, d’una banda, a la prevenció i la recollida selectiva de les deixalles, sobretot de la matèria orgànica, a fi d’aconseguir el reciclatge del 75% del vidre i del paper, el 55% de la matèria orgànica, i el 25% dels envasos lleugers (llaunes i plàstics).
D’altra banda, el model de gestió de residus a Catalunya també incideix en la recuperació dels materials encara aprofitables que hi ha a la fracció “restant” de les deixalles, que és la bossa que conté tot allò que la ciutadania no ha separat. Avui, la bossa amb residus barrejats –fracció “restant”- representa el 75% de totes les deixalles, i conté matèria orgànica, plàstics i metalls que podrien aprofitar-se. Per això, calen plantes específiques per al tractament de la fracció restant, les quals, sense hipotecar els objectius de la recollida selectiva, contribuiran a augmentar l’aprofitament dels recursos continguts en els residus municipals.
En aquest sentit, el conveni preveu un pla estratègic per definir les infraestructures necessàries perquè els municipis de l’àmbit d’influència de Solius puguin complir aquests objectius de recollida selectiva i de recuperació de materials de la fracció “restant”.
La gestió de residus municipals a Catalunya
El conveni de col•laboració entre l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i el Consorci per al Condicionament i la Gestió del Complex de Tractament de Residus de Solius se situa en el marc de la revisió dels programes de gestió de residus que duu a terme l’ARC per adaptar-los a:
• La normativa europea, que obliga a reduir de manera gradual i progressiva els residus biodegradables que es dipositen en dipòsits controlats. Això implica posar l’èmfasi en la recollida selectiva de la matèria orgànica (valoritzable com a compost, material de restauració paisatgística i biogàs) i en el tractament de la fracció restant, que no es podrà disposar sense un tractament previ.
• La realitat del país, de manera que les instal•lacions de tractament s’adeqüin a les necessitats del territori i es planifiquin d’acord amb els principis d’autosuficiència i proximitat.
• La innovació tecnològica i l’experiència, de manera que els sistemes de recollida i tractament incloguin les millors pràctiques i tecnologia a fi, d’una banda, de reduir l’impacte ambiental dels residus, i, de l’altra, d’augmentar-ne la valorització perquè la brossa passi a ser, cada vegada més, un recurs.
** Esquema del nou model de residus a Catalunya a la pàgina següent
1