El cos d’Agents Rurals del Departament de Medi Ambient i Habitatge va sorprendre dissabte passat l’arrendatari de l’Àrea Privada de Caça d’Altet, situada al terme municipal de Tàrrega, col·locant carn enverinada a l’acotat.
Els agents van muntar un dispositiu de vigilància després de detectar la mort de diversos animals presumptament enverinats, entre els quals un gat fer (Felis sylvestris), espècie altament protegida, també van trobar diversos esquers. El sospitós és un home jubilat i veí de Manresa.
A més, ja havia sigut identificat pels agents com a presumpte coautor dels mateixos fets l’any 2003, després de provocar la mort de gran quantitat de fauna salvatge i d’animals domèstics. En aquella ocasió, els veïns de la zona van denunciar els fets davant els Agents Rurals, que van presentar la denúncia corresponent al Jutjat de Cervera. Actualment, està pendent que se’n celebri el judici.
L’ús de verins per a la caça està expressament prohibit i considerat en el Codi Penal un delicte contra la flora i la fauna, castigat amb penes de presó de 6 mesos a 2 anys. També pot comportar el tancament de l’acotat per un temps indeterminat.
Els trossos de carn amb verí són utilitzats ocasionalment per persones que pretenen matar mamífers i ocells rapinyaires perquè creuen que entren en competència amb les espècies cinegètiques, com la perdiu i el conill. El més preocupant és el perill que comporta per a qualsevol persona que passi per la zona i manipuli l’esquer, ja que aquest tipus de verí és tòxic per ingestió, per inhalació o simplement per contacte. Cal dir que el Departament de Medi Ambient i Habitatge pot autoritzar el control legal de depredadors en les àrees de caça, durant un període i en unes circumstàncies que permetin discriminar la fauna afectada i no suposin un risc per a les persones.
En els últims anys, el cos d’Agents Rurals ha augmentat els esforços i recursos per lluitar contra l’ús de verins perquè afecten directament la població rural, tant pastors o caçadors com particulars que passegen animals de companyia per paratges naturals.
En els delictes contra el medi ambient, a diferència de la majoria d’accions sancionables amb penes de presó establertes pel Codi Penal, els autors no són delinqüents habituals. Generalment, els responsables cometen aquests delictes amb l’objectiu d’obtenir uns rendiments econòmics més elevats en els seus negocis.
Per aquest motiu, el Govern estatal va fer un nou pas el passat mes de juny en la persecució de delictes ecològics i va aprovar un avantprojecte de llei que inclou la creació d’una Fiscalia General de Medi Ambient.