Membres del cos d’Agents Rurals del Departament de Medi Ambient i Habitatge han sorprès dos homes, membres de la junta d’un vedat, utilitzant verins presumptament per eliminar animals salvatges i domèstics al terme municipal de Vinyols i els Arcs al Baix Camp. Els dos presumptes enverinadors han estat posats a disposició judicial després d’inspeccionar diversos magatzems on es van trobar i comissar també diverses arts de caça il·legals.

Les investigacions en aquesta zona van iniciar-se per la denúncia d’un caçador veí de Tarragona, el qual va patir l’enverinament de diversos gossos. La denúncia es va fer efectiva a través de SOS VENENO. Aquest telèfon té l’objectiu d’unificar esforços per lluitar coordinadament a fi d’eradicar l’ús d’esquers enverinats. Així, tothom qui trobi esquers enverinats o pateixi enverinaments en zones no urbanes ho pot denunciar mitjançant aquest telèfon que és gestionat per la Fundació per a la Conservació del Voltor Negre amb la col·laboració del Ministeri de Medi Ambient i del cos d’Agents Rurals a Catalunya.

La disminució de les espècies de caça menor fa que moltes àrees es repoblin amb conills  de granja. Abans d’alliberar aquests conills, molts vedats fan un control d’animals que se n’alimenten. La normativa actual permet dur a terme un control d’aquests depredadors mitjançant mètodes de captura selectius i no destructius. Tot i això, en els darrers anys els membres del cos d’Agents Rurals han detectat una tendència creixent a l’ús de verins contra la fauna, motivat principalment per la disminució de les espècies de caça menor, la facilitat a l’accés de potents productes tòxics, i la impunitat i la dificultat de processar qui utilitza aquestes pràctiques prohibides.

L’ús de verí és una important amenaça per a les espècies salvatges més emblemàtiques i en perill d’extinció. A més, aquest mètode il·legal no selecciona les víctimes, amb la qual cosa qualsevol espècie que s’alimenti de carn n’és un receptor potencial. Les substàncies tòxiques persisteixen en l’organisme, passen d’un animal a un altre i poden afectar fins i tot les persones. Molts d’aquests productes són tòxics fins i tot únicament tocant-los. L’ús d’arts o procediments massius i no selectius per eliminar fauna, com el verí, està tipificat com a delicte des de l’any 1995 a article 336 del Codi Penal, i es castiga amb penes de presó de 4 mesos a 2 anys. També pot comportar la inhabilitació per a l’exercici de caça i fins i tot el tancament de l’àrea de caça a fi que es pugui restablir la fauna afectada. A Catalunya hi ha dues sentencies amb penes de presó per als imputats per ús de verí.

1  

Imatges

Fotografia de l'esquer enverinat. DMAH

Fotografia de l'esquer enverinat. DMAH 365