L’ARC atorgarà 29.000.000 € per a projectes en matèria de residusS’aproven dues subvencions noves: per fomentar l’ús de productes reciclats/reciclables en els processos industrials i per al tractament de sòls contaminatsEl Consell de Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha aprovat aquest matí les subvencions per al 2006. També ha presentat la revisió del Programa de gestió de residus municipals de Catalunya (PROGREMIC), que finalitza el desembre i que ha de servir de base per al nou, que cobrirà el període 2007-2012.

El Consell de Direcció de l’ARC d’avui ha aprovat dues línies de subvenció noves: una per al tractament de sòls contaminats, i una altra per fomentar l’ús de productes reciclats/reciclables en la indústria. Ambdues estan dotades amb un milió d’euros cadascuna, que s’afegeixen als 29.000.000 € que l’ARC haurà atorgat en aquest exercici en concepte de subvencions.

En relació amb la prevenció de residus, i de forma paral•lela als projectes subvencionats, avui també s’han aprovat dos convenis adreçats a millorar la gestió dels residus de les festes populars: un, amb la Federació d’Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC); i l’altre, amb l’Ajuntament de Lleida. L’objectiu és implantar, a la Fira d’Abril de Barcelona i a l’Aplec del Cargol de Lleida, la recollida selectiva i l’ús de vaixella compostable, que es pot recollir juntament amb la matèria orgànica per transformar-se en adob.

L’ARC destinarà 113.000 € a aquests convenis per cobrir el monitoratge dels esdeveniments i el lliurament de la vaixella compostable; les entitats organitzadores aportaran els contenidors per a la recollida selectiva.

L’objectiu dels ajuts és que els organitzadors d’aquests esdeveniments interioritzin la cultura de la sostenibilitat i, per tant, adoptin progressivament una altra manera de planificar les festes. Per això, l’ARC ha reduït l’import de la subvenció a la Fira d’Abril, que rep ajuts des del 2001, perquè entén que la FECAC ha tingut prou temps per adaptar el seu funcionament a la recollida selectiva.

Altres convenis aprovats avui pel Consell de Direcció de l’ARC han estat:

• Entre l’ARC i el Consell Comarcal del Berguedà per desplegar el Pla d’acció a la comarca: fomentar la recollida selectiva, implantar la recollida selectiva orgànica, tractar la resta i definir les instal•lacions necessàries per gestionar la brossa de la comarca. L’ARC finança l’elaboració del Pla d’acció comarcal amb 30.000 €.

• Entre l’ARC i la Universitat Politècnica de Catalunya per caracteritzar i analitzar els envasos recollits en el contenidor groc, i la brossa que no es recull selectivament, és a dir, la resta. L’objectiu de l’estudi és conèixer la composició de la brossa per tal que les noves plantes de resta que s’han de construir arreu de Catalunya s’adaptin el màxim possible al residu que han de triar. L’ARC finança aquest treball amb 44.100 €.

• Entre l’ARC i la Unió Patronal Metal•lúrgica (UPM) per publicar guies de sòls contaminats per a empreses d’aquest sector del metall de Catalunya. Les guies contenen mesures de prevenció de la contaminació de sòls i mesures per al compliment de les actuacions i obligacions derivades del Reial decret 9/2005. El cost de les guies és de 30.000 €, que financen al 50% l’ARC i la UPM.

Finalment, s’ha informat al Consell de Direcció que el mes de maig es tornarà a fer una campanya als mitjans de comunicació sobre la recollida selectiva de matèria orgànica amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania i els ajuntaments sobre la importància de separar aquesta fracció de la brossa.

Tant la campanya com els convenis i els ajuts aprovats avui s’emmarquen en el Pla d’acció per a la gestió de residus municipals a Catalunya 2005-2012.

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa amb taules

Comunicat de premsa amb taules
DOC | 94