El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha presidit aquesta tarda la presentació del Projecte d’ecodisseny d’elements urbans de l’Institut de Ciències i Tecnologies Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona. El resultat d’aquest projecte han estat sis elements del mobiliari urbà dissenyats seguint criteris ambientals. S’ha presentat un ecoaparcament de bicicletes, un ecobanc, un ecofanal, una ecojardinera, un ecomicroespai i una ecopaperera. El Projecte s’ha desenvolupat en el marc del Programa català d’ecodisseny del Departament de Medi Ambient i Habitatge per fomentar la recerca d’estratègies de prevenció de l’impacte ambiental associat al cicle de vida dels productes.
Els objectius del Projecte català d’ecodisseny d’elements urbans són fomentar la incorporació de criteris ambientals en el disseny d’elements urbans; afavorir el treball interdisciplinari entre dissenyadors i ambientòlegs; incorporar eines d’anàlisi ambiental simplificades en el procés de disseny; afavorir la interrelació de l’ecodisseny i la compra verda en l’àmbit de l’Administració; i ecoinnovar en tipologies de mobiliari específiques per a les empreses i els municipis.
Per presentar les propostes, els participants han hagut de seguir una metodologia que incloïa un estudi de mercat per conèixer la potencialitat del producte, diferents anàlisis ambientals, la definició de les estratègies, i una quantificació de les millores, entre d’altres.
El Projecte ha estat coordinat per l’Institut de Ciències i Tecnologies Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona i ha comptat amb el suport econòmic del Departament de Medi Ambient i Habitatge.
Ecoaparcament de bicicletes
Novell/Puig Design ha elaborat un monòlit massís fet amb plàstic reciclat. Aquest disseny aconsegueix un 115% menys d’impacte ambiental global. La textura del material dificulta l’aplicació d’adhesius i etiquetes.
Ecobanc
L’ecobanc de Lievore Altherr Molina, que mostra un aspecte escultòric, consta de dues opcions de material segons l’entorn humà, natural i ambiental:
• Ecobanc dur: formigó amb àrids reciclats
• Ecobanc tou: base de formigó amb àrids reciclats i seient de plàstic reciclat.
Les millores ambientals d’aquest producte són que els materials usats són tots reciclats i que el formigó n’augmenta la durabilitat i permet un menor manteniment. En el cas del tou, es produeix un 140% menys d’impacte ambiental global. En el cas del dur, el percentatge de reducció de l’impacte ambiental global és del 20%. Tots dos dissenys permeten composicions múltiples.
Ecofanal
Anomenat també Fanal Viu, consta de fonaments reutilitzables de formigó reciclat, bàcul de malla desplegada, equip lumínic, placa solar i bateries. Les millores ambientals aconseguides per Capella Garcia Arquitectura són l’ús de làmpades eficients (leds), energia solar i un 110% menys d’impacte ambiental global.
Ecojardinera
L’ecojardinera de Curro Claret ha estat concebuda com un contenidor tou de baix pes, aspecte orgànic i material flexible de naturalesa tèxtil: ecojardinera de cautxú (reutilitzat), ràfia o lona (reutilitzada). Les millores ambientals que se’n desprenen són un 95% menys d’impacte ambiental global i la reutilització dels materials (en el cas de la lona, es pot aprofitar la de les banderoles publicitàries i les dels camions; i, en el cas del cautxú, els pneumàtics); a més, permet un transport fàcil i de manera compactada. S’adapta a superfícies irregulars, pot interrelacionar amb elements urbans i adaptar-se a altres elements urbans i a la ciutat mateixa.
Ecomicroespai
Es tracta d’una biblioteca mòbil d’Estudi Roselló amb un volum prismàtic condicionat, materials aïllants de residus de moqueta, paviment de residus de cautxú, mobiliari de fusta certificada, energia fotovoltaica i il·luminació d’alta eficiència (LED). Amb aquest disseny, hi ha un 70% menys d’impacte ambiental (sense energia).
Ecopaperera
L’ecopaperera de Gonzalo Milà consta de quatre elements bàsics: carcassa composta per dos cossos fabricada en plàstic reciclat; estructura de dos peus fabricada en acer galvanitzat; anella que subjecta la bossa d’escombraries, i suport per a la bossa. Aquest disseny té un 80% menys d’impacte ambiental global i optimitza el material segons el volum útil de l’element, i la carcassa dificulta l’aplicació d’adhesius i etiquetes. També optimitza l’espai que hi ha a la via pública i es pot adaptar al tipus d’escombraries: envasos, paper i cartró i residus generals.
1