El secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil del Departament de Justícia, Albert Batlle, i el vicepresident executiu del Consorci del Parc de Collserola, Josep Perpinyà, han signat aquest matí un conveni de collaboració perquè els joves infractors hi realitzin prestacions en benefici de la comunitat.

Mitjançant aquest Acord, els joves sotmesos a aquesta mesura de justícia juvenil desenvoluparan, entre d’altres, les següents activitats en el parc: col•laboració en tasques de manteniment del mobiliari, senyalització i instal•lacions del parc, tasques de jardineria i treball de bosc, així com tasques de suport administratiu.

A l’acte de signatura, que s’ha celebrat a la seu dels serveis tècnics del Consorci del Parc de Collserola, ha assistit també el director general de Justícia Juvenil, Josep Font, i el gerent del Parc, Marià Martí.

L’any 2005 els joves infractors van executar a Catalunya un total de 1.167 prestacions en benefici de la comunitat

L’any 2005, els joves infractors van executar a Catalunya un total de 1.167 prestacions en benefici de la comunitat (PBC), 900 de les quals es van fer a Barcelona. Aquestes dades globals de Catalunya van afectar un total de 1.050 menors infractors, 809 dels quals pertanyien a la zona de Barcelona.

La xifra de mesures és més elevada que la dels joves que les executen, ja que un menor pot dur a terme més d’una mesura.

Les prestacions en benefici de la comunitat (PBC) són mesures dins del medi obert que consisteixen a intentar responsabilitzar els joves de les seves accions i dels danys que han causat, mitjançant activitats reparadores i restauratives. Aquestes activitats, que en cap cas podran superar les 100 hores en els joves de 14-15 anys i de 200 hores en els de 16-17 anys, requereixen del consentiment del menor. Si el menor no accepta la mesura, aquesta li serà commutada per un altre tipus de mesura dins del medi obert, com ara la llibertat vigilada o la permanència de cap de setmana en domicili.

Entre les activitats que es van dur a terme l’any 2005, destaca, amb un percentatge del 40%, el manteniment d’espais i instal•lacions, mentre que un 21,88% dels joves sotmesos a aquestes mesures va dur a terme diverses activitats de suport a entitats, un 16,32% va haver d’atendre persones, un 6,40% va fer recollida selectiva i reciclatge, i un 4,50% va dur a terme activitats formatives. En menor escala, un 3,36 % va tenir cura d’animals, un 3,13% va col•laborar amb campanyes solidàries, un 2,20% va col•laborar amb actes públics i un 1, 04% es va dedicar al manteniment forestal.

Algunes de les entitats o associacions on els joves infractors porten a terme prestacions en benefici de la comunitat són Creu Roja de Catalunya, Protectora d’Animals de Barcelona, Parcs i Jardins, Federació Catalana de Municipis, Associació Catalana de Municipis, Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, Museu Marítim de Barcelona, Base Nàutica, Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, Federació Excursionista de Catalunya, o Deixalleries, entre d’altres.

 Dimecres, 5 d’abril de 2006

1  

Fitxers adjunts

Text Conveni

Text Conveni
PDF | 23