L’equip de forenses catalans enviats a Tailàndia pel Departament de Justícia en missió humanitària per col•laborar en el Programa d’identificació de víctimes (DVI), amb el Dr. Josep Arimany, director de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC), al front, han arribat aquest matí a l’aeroport del Prat, on els ha rebut el secretari general del Departament de Justícia, Joan Turró.

El secretari general ha destacat “l’aportació personal que han fet els metges forenses que han anat a Tailàndia de forma voluntària, com un acte de solidaritat individual que s’ha d’agrair”.

El grup de forenses, format per odontòlegs forenses, patòlegs forenses, tècnics en patologia forense i un especialista en dactiloscòpia (empremtes dactilars) han treballat els últims dies a Krabi i Khao Lak, on hi ha un gran dipòsit de cadàvers (més de 2.000) i on han dut a terme tasques d’identificació sota el comandament de l’equip australià d’identificació de víctimes (DVI).

Els metges forenses de l’IMLC han seguit el protocol d’actuació d’identificació de víctimes que marca la Interpol, on cada cos que s’ha d’identificar passa per aquesta exploració, que consisteix, entre d’altres, en l’examen extern, examen odontològic, autòpsia, recollida d’objectes, recollida de mostres biològiques com l’ADN, etc. La gran quantitat de víctimes que encara hi ha obliga que el protocol sigui molt estricte en tots els circuits per a la identificació i recollida de dades de les víctimes. El Dr. Arimany ha destacat “la impecable metodologia usada pels forenses, ja que cada víctima genera infinitat de dades després de la mort que s’han de processar”.

En aquests moments les autoritats del país estan duent a terme una gran reorganització dels dipòsits de cadàvers dels temples situats a Khao Lak  per fer un gran dipòsit a la zona de Phucket, el qual podrà rebre més de 5.000 cadàvers. Aquests és la zona on han treballat fins ara  els metges forenses catalans.

1  

Imatges

foto forenses i secretari general de Justícia, Joan Turró, a l'aeroport

foto forenses i secretari general de Justícia, Joan Turró, a l'aeroport 2355