El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, acompanyat del conseller de Justícia, Josep M. Vallès, ha presidit aquest matí el Dia de la Justícia a Catalunya, que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat.

El conseller de Justícia, Josep M. Vallès, ha obert l’acte institucional del Dia de la Justícia, que ha consistit en un acte acadèmic durant el qual Joan Antoni Xiol, president de la Sala Primera del Tribunal Suprem, ha pronunciat la conferència “El govern del poder judicial”.

A continuació, el secretari general del Departament, Joan Turró, ha donat lectura als decrets de concessió del Premi Justícia, que enguany ha recaigut en Carlos Jiménez Villarejo, per la seva dedicació a la defensa dels ciutadans i la relació amb Catalunya i el seu món jurídic, i en l’Institut de Reinserció Social (IRES), per la seva contribució a l’impuls d’actuacions que han afavorit la reinserció social.

Seguidament ha pres la paraula la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, M. Eugènia Alegret. L’acte de cloenda ha estat a càrrec del president de la Generalitat, Pasqual Maragall.

Prèviament, a les 11.30 hores, s’ha celebrat el Consell de la Justícia, que ha presidit el president de la Generalitat, Pasqual Maragall.

Premi Justícia

El Premi Justícia de Catalunya, que és la més alta distinció en matèria de justícia que atorga el Govern de Catalunya, es va crear l’any 2003 amb la finalitat de fomentar i reconèixer les iniciatives, actuacions, estudis i propostes que suposin una millora considerable del dret català i de la justícia a Catalunya. L\'any 2004 es va modificar el règim del guardó, dotant-lo de més flexibilitat i desvinculant-lo del seu caràcter anual.

Els guardonats d’enguany han estat els següents:

Carlos Jiménez Villarejo, nascut a Màlaga l\'any 1935, es va llicenciar en dret per la Universitat de Granada. L’any 1962 va ser destinat a la Fiscalia de Barcelona i des de llavors ha estat vinculat professionalment i personalment a Catalunya.

L’any 1987 va ser nomenat fiscal en cap de la Fiscalia de l\'Audiència Territorial de Barcelona, des d’on va promoure la reorganització de la Fiscalia a Catalunya, especialitzant els membres en la persecució de delictes econòmics, de violència domèstica i de sinistralitat laboral. També va reorganitzar la policia judicial, fins llavors enquadrada en els diferents cossos de les forces de seguretat.

L’any 1995, després de més de 30 anys de serveis en el sistema judicial a Catalunya, va assumir la Prefectura de la Fiscalia Especial Anticorrupció, d\'àmbit estatal, càrrec des d’on va adoptar les mesures necessàries per perseguir la delinqüència financera i els delictes econòmics, amb una atenció especial als problemes de la cooperació penal internacional.

També ha desenvolupat tasques docents com a professor de filosofia del dret a la Universitat de Barcelona i ha contribuït a la difusió dels principis de l\'Estat social i democràtic de dret amb diverses col•laboracions en publicacions d\'arreu.

L\'any 2004 va ser nomenat membre de la Taula Cívica sobre Política Penitenciària, que exerceix una funció consultiva per a la modernització i supervisió del sistema penitenciari català. També és l’encarregat de la redacció de les bases preparatòries del nou Reglament d\'organització i funcionament dels serveis d\'execució penal a Catalunya.

Com a jurista demòcrata compromès, va participar en la fundació de Justícia Democràtica i de la Unión Progresista de Fiscales de l\'Estat.

L\'Institut de Reinserció Social és una organització no governamental constituïda l’any 1969. L\'actuació de l\'IRES ha fet possible l\'aplicació pràctica de la reinserció social, adreçada principalment a l\'atenció social, psicològica i educativa de persones i col•lectius en situació de risc. En aquest sentit, i des de la seva fundació, un dels principals àmbits d’actuació de l’IRES ha estat l\'atenció professionalitzada per tal d\'afavorir la reintegració social de les persones sotmeses a mesures d\'execució penal.

Aquesta organització ha col•laborat estretament amb el Departament de Justícia en l\'assoliment de la funció constitucional de reinserció i reeducació de les persones sotmeses a mesures penals o de justícia juvenil.

L\'IRES és, a més, membre de la Mesa de Participació Social del sistema penitenciari català i participa activament en la difusió i sensibilització pública de la funció rehabilitadora de l\'execució penal mitjançant l\'edició d\'estudis i investigacions de camp.

Ha recollit el Premi Justícia, el president de la Fundació Ires, Manuel Adroer, en nom de la Fundació.

Des de la seva creació i fins a l’actualitat, aquest guardó s’ha atorgat a Carles Viver i Pi-Sunyer, catedràtic de dret constitucional, primer degà de la Facultat de Dret de la Universitat Pompeu Fabra i vicepresident del Tribunal Constitucional; Lluís Puig i Ferriol, catedràtic de dret civil a la UAB i magistrat de la Sala Civil Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i del Consell de Col•legis d’Advocats de Catalunya, amb motiu dels 25 anys de la Institució; Anton Cañellas i Balcells, anterior Síndic de Greuges de Catalunya, i Guillem Vidal i Andreu, expresident del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

1  

Fitxers adjunts

Intervenció del conseller de Justícia, Josep M. Vallès

Intervenció del conseller de Justícia, Josep M. Vallès
PDF | 15