La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) ha renovat el maquinari i programari de 23 telecentres pertanyents a la xarxa Òmnia de la Xarxa de Telecentres de Catalunya. Els telecentres (vegeu quadre adjunt) s’ubiquen a  Terrassa, Tarragona, Sabadell, Manresa, Lleida, Palau-Solità i Plegamans, Girona, Figueres, Cornellà de Llobregat, Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat i Badia del Vallès. En aquesta segona fase s’hi han destinat 247.000 euros.

Aquesta acció forma part de la segona fase ja que en la primera, l’any passat, també es va renovar l’equipament de 20 telecentres per un import total de 233.000 €. Així s’han renovat els 43 primers telecentres de la xarxa Òmnia que es varen crear al nostre país.

Els  23 telecentres que s’acaben de renovar enguany han estat equipats amb un ordinador adaptat per a discapacitats.

En total s’han instal·lat 206 ordinadors per a usuaris i dinamitzadorstant amb sistema operatiu lliure GNU/Linux com amb l’opció de Windows.. Els ordinadors, que comparteixen impressora, incorporen antivirus, compressor/descompressor, visualitzador de fitxers PDF, navegador Mozilla, entorn Sun Java RE 1.4, paquet ofimàtic OpenOffice 1.1 en català, programa d’edició d’imatges GIMP, programari de gravació de CD/DVD i mòduls de Real Audio, QuickTime, Flash, i els principals còdecs d’àudio i vídeo.

Precisament un dels compromisos de la Generalitat en relació al programari lliure passa justament per garantir el dret dels usuaris a triar programari sense estar lligat exclusivament als productes propietaris.

La xarxa Òmnia

L’any 1998 l’aleshores Comissionat per a la Societat de la Informació del Departament de Presidència conjuntament amb la Direcció de Serveis Comunitaris i l’Institut Català del Voluntariat del Departament de Benestar Social varen crear el projecte Òmnia, com a resposta a l’augment del risc de marginació social que en determinats col·lectius comporta el pas de la societat industrial a la de la informació.

Els punts Òmnia, que han vist renovat el seu equipament en el període 2004-2005, es varen posar en marxa com a mesura de prevenció i lluita contra l’exclusió social, mitjançant l’impuls d’actuacions dirigides a la formació, a la integració social i laboral i a l’ús comunitari per a l’accés a les noves tecnologies.

Actualment hi ha 111 punts Òmnia en funcionament, set dels quals es troben en centres penitenciaris.

1  

Fitxers adjunts

Llistat de telecentres renovats de la Xarxa Omnia

Llistat de telecentres renovats de la Xarxa Omnia
PDF | 41