Les comarques gironines registren amb un 42,6% el percentatge de llars connectades a Internet més elevat del país, superant la mitjana nacional (40,9%), segons dades de la Fundació Observatori per la Societat de la Informació de Catalunya (FOBSIC) i l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) referents a l’Enquesta d’equipament i ús de les tecnologies de la informació (TIC) i la comunicació a les llars de Catalunya de juny de 2005. El Baix Empordà és la comarca amb més penetració de les TIC.

En aquestes comarques el percentatge de llars amb ordinador a juny de 2005 era del 59,7%, 3,3 punts per sobre de la mitjana de Catalunya. La presència de telèfon mòbil era del 79,2% i el tant per cent de llars amb banda ampla era d’un 20,3%. En relació a juny de 2004, les comarques gironines han crescut en presència de totes les TIC a les llars. La tinença d’ordinadors ho ha fet de 8 punts, la connexió a Internet de 4,6, la de banda ampla de 6 punts i la de telefonia mòbil de 3 punts.

És important matisar que la dada del 40,9% de llars connectades arreu de Catalunya a Internet està consolidada d’acord amb les de l’Instituto Nacional de Estadística (INE) que no considera les connexions a Internet a través de mòbil i tecnologies sense fils. De ser considerades, segons dades de la FOBSIC i l’Idescat, aquest percentatge pujaria al 49,2%.

Pel que fa als usos de les TIC entre els gironins majors de 15 anys, un 54% havia fet servir ordinador en els darrers tres mesos el juny d’enguany i el 46,7% s’havia connectat a Internet, dades similars a les computades arreu del territori nacional. Si es compara amb juny de 2004 l’ús habitual d’ordinador (darrers tres mesos) havia crescut de 3,2 punts i el d’Internet 5,2 punts.

El correu electrònic, amb un 36,8%, era a mitjans de 2005 l’aplicació d’Internet que havien utilitzat més els gironins majors de 15 anys en el darrer trimestre.

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha indicat que “les comarques gironines es troben amb uns nivells de penetració i ús de les TIC destacables si bé encara insuficients per situar-se al capdavant de la Unió Europea”. Segons Oriol Ferran “el tant per cent de llars amb banda ampla, tot i evolucinar a molt bon ritme, ha de duplicar-se pel cap baix en tres anys i per això executem el desplegament de les xarxes de banda ampla que promou el Govern arreu del país”.

Ferran ha assenyalat també la importància que ha de tenir també per a incrementar els usos de les TIC el Pla de Serveis i Continguts que impulsa Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació. Aquest pla preveu accions per a l’alfabetització i la formació digitals i la millora de l’oferta de serveis que ajudin a dinamitzar la demanda.

1  

Fitxers adjunts

Dades per comarques de presència de les TIC a les llars gironines

Dades per comarques de presència de les TIC a les llars gironines
RTF | 398