El diumenge 30 d’octubre s’obrirà al públic l’Espai Puigvistós, una exposició permanent al Museu Municipal Miquel Soldevila de Prats de Lluçanès on es mostraran tots els elements trobats a la fossa comuna de Puigvistós, oberta el mes de juny de 2004 en aquesta localitat. L’obertura de l’Espai Puigvistós clourà les jornades “Recuperem la memòria històrica”, organitzades per l’Ajuntament de Prats de Lluçanès i la Generalitat de Catalunya.

Aquestes jornades, que han inclòs diferents xerrades, exposicions i altres actes, tenen com a objectiu la lluita contra l’oblit històric i la recuperació de la memòria col·lectiva dels fets del passat més recent que han marcat el nostre present. Un bon exemple d’aquesta intenció va ser l’obertura de la fossa comuna situada al mas de Puigvistós, on estaven enterrats els cossos de sis soldats republicans i un civil assassinats en el transcurs de l’ocupació militar de Prats de Lluçanès. Els treballs de reconeixement dels cossos i el processament dels objectes trobats a les excavacions van finalitzar el novembre de 2004. Ara, amb l’obertura de l’Espai Puigvistós, es mostraran per primer cop al públic aquests objectes, així com un seguit de fotografies dels treballs d’exhumació.

Els actes d’aquest cap de setmana començaran el dissabte 29 d’octubre amb una taula rodona a la sala Cal Bach de l’ajuntament sobre “La recuperació de la memòria històrica: la fossa de Puigvistós”, amb la participació de Queralt Solé, responsable de la secció de desapareguts i fosses comunes de la Generalitat; Teresa Aragonès, diputada al Parlament de Catalunya per ERC, i Juli Cuéllar, historiador. El diumenge 30 d’octubre a les 11 del matí es descobrirà un monòlit i un placa a la carena de Sant Sebastià en memòria dels qui van morir en defensa de la llibertat, amb parlaments del Ramon Besora, alcalde de Prats de Lluçanès, i d’Enric Pujol, coordinador de l’Àrea d’Història i Pensament Contemporani del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.

Finalment, a la 1 del migdia s’obrirà al públic l’Espai Puigvistós al Museu Municipal Miquel Soldevila, acte que clourà les jornades “Recuperem la memòria històrica” de Prats de Lluçanès.

 

27 d’octubre de 2005

1  

Fitxers adjunts

Prats de Lluçanès obre una exposició permanent on mostrarà els elements trobats a la fossa comuna del mas Puigvistós

Prats de Lluçanès obre una exposició permanent on mostrarà els elements trobats a la fossa comuna del mas Puigvistós
PDF | 87