El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha instat a tots els sectors implicats en el desenvolupament de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) que treballin amb estàndards que en garanteixin la plena accessibilitat. En aquest sentit, Oriol Ferran ha demanat que totes les pàgines web compleixin amb les normes WAI (web Accessibility Initiative) del World Wide Web Consortium (W3C).

Ferran ha fet aquestes manifestacions durant la visita que ha realitzat a la Universitat Politènica de Catalunya acompanyat del rector, Josep Ferrer Llop, i de la delegada territorial de l’ONCE a Catalunya, Teresa Palahí.

La UPC i la ONCE han promogut una demostració, amb motiu del Dia d’Internet que avui se celebra a l’Estat espanyol, per a mostrar els equipaments i aplicacions necessàries per a facilitar l’accés a la informàtica i Internet per a persones amb discapacitat visual. El secretari i el rector han pogut comprovar amb unes ulleres, que simulen els problemes de visió, les dificultats que tenen les persones que els pateixen per a interactuar amb els ordinadors.

Concretament s’ha realitzat una demostració del revisor de pantalles en veu JAWS (Job Acces With Speach), que permet que les persones cegues puguin navegar per Internet. L’ equip també treballa amb una línia braille, un perifèric que reprodueix en unes cel·les especials la línia de text que apareix a la pantalla.

En el segon equip s’ha instal·lat un magnificador de pantalla, el Zoom Text, que amplia tots els elements presents a la pantalla per facilitar la lectura de les persones amb problemes de baixa visió.

Finalment, en el tercer equip s’han pogut veure diversos videojocs adaptats per a persones cegues o amb discapacitats visuals. Oriol Ferran ha dit que la STSI està treballant per a garantir l’accessibilitat a la Xarxa de Telecentres de Catalunya tant en l’adeqüació d’espais físics com en el desenvolupament d’aplicatius.

Concretament, ha remarcat Ferran, es treballa en aplicacions basades en programari lliure per paliar el dèficit que hi ha d’aquests tipus d’eines en codi obert.

De fet, l’Acord per a un govern catalanista i d’esquerres a la Generalitat de Catalunya ja remarca la necessitat de "fer accessibles tots els llocs web finançats amb fons públics, utilitzar estàndards oberts que garanteixin el dret a triar programari als usuaris, fomentar la producció de PL i la corresponent documentació d’ús en català i, finalment, utilitzar preferentment PL en català en els sistemes i equipaments informàtics per part de la Generalitat, organismes autònoms públics, empreses públiques i les de capital mixt sota control majoritari del Govern".

Ferran ha recordat que justament el nou portal de la Generalitat de Catalunya (www.gencat.net), que estrenarà en servei dijous vinent, millorarà els nivells d’accessibilitat respecte l’actual.

1  

Imatges

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, acompanyat del rector de la UPC, Josep Ferrer Llop.

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, acompanyat del rector de la UPC, Josep Ferrer Llop. 266