Les Catalunya Central supera, amb un 42,1%, la mitjana nacional de llars connectades a Internet (40,9%), segons dades de la Fundació Observatori per la Societat de la Informació de Catalunya (FOBSIC) i l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) referents a l’Enquesta d’equipament i ús de les tecnologies de la informació (TIC) i la comunicació a les llars de Catalunya de juny de 2005. Osona és la comarca que, globalment, presenta millors resultats de la zona.

En aquestes comarques el percentatge de llars amb ordinador a juny de 2005 era del 55,7%. D’altra banda la presència de telèfon mòbil era del 80,8% i el tant per cent de llars amb banda ampla era d’un 19,5%. En relació a juny de 2004, les comarques centrals del país han crescut en presència de totes les TIC a les llars. La tinença d’ordinadors ho ha fet de 5 punts, la connexió a Internet de 2, la de banda ampla de 8 punts i la de telefonia mòbil de poc més de 2 punts.

Pel que fa als usos de les TIC entre els habitants majors de 15 anys d’aquestes comarques, un 55% havia fet servir ordinador en els darrers tres mesos el juny d’enguany i el 50,4% s’havia connectat a Internet, dades que superen les computades globalment arreu del territori nacional.

Si es compara amb juny de 2004 l’ús habitual d’ordinador (darrers tres mesos) havia crescut gairebé 8 punts i el d’Internet 8,5 punts .

El correu electrònic era a mitjans de 2005 l’aplicació d’Internet que havien utilitzat més els ciutadans majors de 15 anys d’aquesta àrea en els darrers tres mesos, amb un 40,7%.

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha indicat que “les comarques centrals es troben amb uns nivells de penetració i ús de les TIC destacables i a un ritme que ha de permetre a mig termini situar-se al capdavant de la Unió Europea”.

Oriol Ferran ha remarcat que a les llars de la Catalunya Central ha crescut notablement la penetració d’ordinadors i connexions a Internet amb banda ampla així com el seu ús habitual.

Amb tot, segons Oriol Ferran “el tant per cent de llars amb banda ampla ha de duplicar-se pel cap baix en tres anys, situació que evidencia la necessitat d’executar el desplegament de les xarxes de banda ampla que promou el Govern arreu del país”.

Ferran ha assenyalat també la importància que ha de tenir també per a incrementar els usos de les TIC el Pla de Serveis i Continguts que impulsa Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, ja que preveu accions per a l’alfabetització i la formació digitals i la millora de l’oferta de serveis que ajudin a dinamitzar la demanda.

1  

Fitxers adjunts

Dades per comarques de presència i usos de les TIC a les llars de la Catalunya Central.

Dades per comarques de presència i usos de les TIC a les llars de la Catalunya Central.
PDF | 80