La Paeria cedeix l’edifici a la Generalitat a canvi d’una finca edificable a Vallcalent

El conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells, i l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, han signat aquest matí un protocol de col·laboració per poder concentrar en un sol edifici tots els serveis administratius que presta la Generalitat a la capital del Segrià i que avui es troben repartits per tota la ciutat. Les noves dependències de l’Administració catalana se situaran a l’antiga Escola de Magisteri. L’edifici, propietat de l’Ajuntament, serà cedit a la Generalitat a canvi d’una finca que la Generalitat té al mateix terme municipal. Aquesta operació s’emmarca en la nova política patrimonial de la Generalitat que dirigeix el Departament d’Economia i Finances i que té com a finalitat reestructurar i racionalitzar el patrimoni immobiliari de l’administració catalana.

El nou edifici, que passarà a formar part del patrimoni de la Generalitat, es troba situat al carrer Sant Martí, 66, al centre de Lleida, en els terrenys que abans ocupaven l’antiga Escola de Magisteri i un col·legi públic annex. El solar té una superfície de 5.225 m2 i el protocol de col·laboració preveu una edificabilitat màxima de 28.000 m2. El nou immoble que s’hi construirà concentrarà tots els serveis territorials dels diferents departaments de la Generalitat que actualment es troben distribuïts en 27 oficines administratives disperses per la ciutat i que sumen una superfície de prop de 30.000 metres quadrats. Set en règim de lloguer, divuit de propietat i dos en règim de cessió d’ús. Els serveis territorials del departament de Cultura, però, seran els únics que quedaran, en principi, fora d’aquesta nova ubicació i conservaran la seva actual seu a l’emblemàtic palau de la Rambla d’Aragó.

Desenvolupament urbanístic amb habitatges a la UA 65, de Vallcalent

Pel que fa a la finca que la Generalitat cedirà a l’Ajuntament de Lleida, coneguda com “Lo Tancat”, a la zona de Vallcalent, la Paeria impulsarà el desenvolupament urbanístic de la zona amb habitatges i àrees de zona verda i equipaments i permetrà culminar l’obertura de l’avinguda Onze de Setembre fins a l’encreuament amb Joc de la Bola.

Aquesta operació serà possible gràcies a una permuta de dues finques. Segons es descriu en el text del protocol, la Generalitat cedirà a l’Ajuntament de Lleida una finca de la seva titularitat, coneguda com “Lo Tancat”, de 23.972 metres quadrats i situada a la zona de Vallcalent. A canvi, La Paeria li lliurarà els terrenys i l’edifici de l’antiga Escola de Magisteri i el terreny annex, que ara són de la seva propietat. Les dues finques estan valorades cadastralment en 3.769.000 euros.

La signatura d’avui s’emmarca en la línia de reordenació i millora patrimonial impulsada pel Departament d’Economia i Finances. Aquesta política, que es dur a terme des de la direcció general de Patrimoni de la Generalitat, consisteix a concentrar de forma selectiva les seus actualment disperses dels edificis administratius de l’Administració catalana. Una agrupació que s’intenta fer preferentment en edificis de propietat i ubicats sobre sòl destinat a equipaments. L’objectiu d’aquesta política és millorar la prestació de serveis al ciutadà i reduir la despesa corrent de l’Administració, al mateix que temps que, en col·laboració amb els ens locals, es pretén fomentar el dinamisme de determinades zones en els municipis i fer de motor de millora en la configuració urbana.

Algunes actuacions que s’emmarquen en la nova política patrimonial que està duent a terme el govern català per tot el territori són, a la ciutat de Barcelona, l’adquisició de l’antiga seu d’AGBAR per ubicar-hi les dependències del departament d’Interior, o la compra d’una parcel·la dels terrenys de les antigues cotxeres de Borbó on es construirà la nova seu de la conselleria de Benestar i Família que actualment es troba a l’edifici de Palau de Mar. A Tarragona, la Generalitat i l’Ajuntament també tenen signat un protocol d’intencions per construir-hi la futura Ciutat Judicial i concentrar-hi totes les dependències que l’Administració de Justícia té actualment disperses per la ciutat.

1  

Fitxers adjunts

Mapa

Mapa
PDF | 889