event_note Nota de premsa

El Govern impulsa un pla d'acció per reivindicar les característiques excepcionals de la mel catalana

  1. El Pla d’acció de la mel a Catalunya 2025-2028, que es desplega a través de 6 eixos estratègics i 39 accions concretes per reforçar-ne el valor nutricional i les característiques organolèptiques
  2. Els nous ajuts s’orienten a la compra de ruscs, equipaments, compensacions per danys causats per la vespa asiàtica, formació de nous professionals, i promoció del producte, entre altres

El Govern ha aprovat el Pla d’acció de la mel a Catalunya 2025-2028, que es divideix en 6 eixos estratègics i preveu 39 accions concretes per reforçar el valor nutricional i valorar les característiques organolèptiques excepcionals de la mel catalana.

El Pla és el full de ruta que ha traçat el Govern conjuntament amb el sector, i vol reconèixer el valor del sector apícola català, reforçar-ne la sostenibilitat, i promoure’n la producció i comercialització a través de polítiques públiques estructurals, participatives i alineades amb les noves necessitats. En concret, el Pla es desglossa en sis eixos:

  1. Producció i sostenibilitat.
  2. Ajuts i finançament.
  3. Qualitat i diferenciació.
  4. Comercialització i promoció.
  5. Educació, formació, innovació i sensibilització.
  6. Governança i seguiment del Pla.

Actualment, el sector rep el suport de l’Administració a través de diferents línies d’ajuts. Ara es crearà un paquet de cinc línies d’ajuts enfocats a donar resposta als nous reptes i demandes del sector. Aquests reptes i demandes s’orienten a la compra de ruscs, equipaments, compensacions per danys causats per la vespa asiàtica, formació de nous professionals, i promoció del producte, entre d’altres.

Entre les accions que preveu el Pla hi ha:

  1. L’execució d’un pla de xoc contra la vespa asiàtica, incloses mesures preventives com el parament massiu i la recerca de tècniques innovadores.
  2. El desenvolupament d’un banc de terres apícoles per facilitar l’assentament d’explotacions, especialment a zones en regressió demogràfica.
  3. La creació d’una marca col·lectiva per a les mels catalanes, gestionada pel sector i amb suport institucional.

Clau en la biodiversitat

L’activitat apícola té el màxim exponent en la pol·linització que fan les abelles, ja que contribueix al manteniment, a la conservació i a l’equilibri dels ecosistemes i de l’entorn natural on es porta a terme. Per exemple, la pol·linització afavoreix la conservació de determinades espècies vegetals silvestres i incrementa la rendibilitat d’altres espècies cultivades, especialment les fructícoles.

Un sector que cal potenciar

L’apicultura és una activitat tradicional implantada en moltes zones rurals de Catalunya. Com a activitat agrària principal (agricultors professionals) o com a activitat complementària d’altres activitats agràries, l’apicultura compleix una funció econòmica, contribueix al desenvolupament rural i al manteniment de la població i reforça el teixit econòmic i social. Actualment, el sector apícola té diversos reptes que cal afrontar a fi de preservar aquest paper clau.

El gràfic següent mostra l’evolució del nombre d’explotacions apícoles a Catalunya entre els anys 2014 i 2024. Tot i el descens del darrer any, les explotacions apícoles a Catalunya han passat de 1.087 el 2014 a 1.137 el 2024.

Govern{"name":"2025/07/22/12/36/7cf48ca3-3212-406d-b6d7-bccc7c4fed97.jpg","author":"Govern","type":"0","location":"0","weight":71944}

Pel que fa a la distribució comarcal a Catalunya, destaquen clarament la comarca del Baix Ebre (25.842 arnes), molt per sobre de la resta, i també la Segarra (10.226 arnes) i la Noguera (10.172 arnes). Aquestes tres comarques concentren gran part de l’activitat apícola, mentre que moltes altres comarques en tenen una presència molt baixa, amb menys de 1.000 arnes.


Govern{"name":"2025/07/22/12/37/4b2a7910-b108-4173-96f6-38c08ba65507.jpg","author":"Govern","type":"0","location":"0","weight":185030}