Catalunya és la comunitat que més recursos rep del Fons Interterritorial per a impulsar accions d'integració d'immigrants i el reforç educatiu a les aules

Respecte l'any passat, l'Estat assigna un 51% més de diners per a reforçar la cohesió social a Catalunya

query_builder   20 juny 2006 15:00

event_note Nota de premsa

Catalunya és la comunitat que més recursos rep del Fons Interterritorial per a impulsar accions d'integració d'immigrants i el reforç educatiu a les aules

Respecte l'any passat, l'Estat assigna un 51% més de diners per a reforçar la cohesió social a Catalunya

El Departament de Benestar i Família destina 16.376.868 € als ajuntaments i als consells comarcals La consellera de Benestar i Família, Carme Figueras, i la Secretària d'Estat per a la Immigració, Consuelo Rumí, han signat avui la pròrroga del Conveni de Cololaboració entre la Generalitat i el Govern central per a l'impuls d'actuacions d'acollida i integració de les persones immigrants i de reforç educatiu.
En total, Catalunya rebrà un fons un 40.942.170 €, el que suposa un increment del 51% respecte a la quantitat de l’exercici anterior. Així, Catalunya passa a ser, aquest any, la comunitat autònoma que més recursos rep per part de l’Estat: mentre l’any passat va ser Madrid la comunitat que va obtenir el percentatge més elevat del total del Fons Interterritorial, ara és Catalunya qui obté el 22’45% del total dels diners per a acollida i integració dels immigrants, i per al reforç educatiu general.

La Generalitat ha fet el repartiment d’aquests recursos d’acord amb les línies prioritàries marcades en el Pla de Ciutadania i Immigració 2005-2008, que recull les actuacions en matèria d’acollida, integració social i reforç educatiu a les aules.

En base a aquest Pla, els Departaments que hauran de gestionar el fons interterritorial son Benestar i Familia, Educació, Presidència, Justícia, Cultura, Salut i Treball i Indústria. No obstant, el major pes recau en els dos primers departaments. En el cas de Benestar i Familia, la dotació es de 21.022.170 €, mentre que la conselleria d’Educació i Universitats rep 19.300.000 € per a l’impuls d’accions de reforç educatiu. Benestar i Familia.

El Departament de Benestar i Família destinarà 16.376.868 euros als ajuntaments i els consells comarcals per a desenvolupar, d’una banda, accions d’acollida i integració dels immigrants; i de l’altra, un reforç dels serveis municipals arran de l’increment de persones usuàries dels mateixos. Aquesta quantitat representa el 77,4% del total de diners que el departament rebrà del Fons Interterritorial.

Mitjançant aquesta partida, els ens locals podran desenvolupar actuacions d’acollida i integració dels immigrants per tal d’afavorir la cohesió social i, alhora, els permetrà reforçar els seus serveis.

D’altra banda, la Secretaria per a la Immigració del Departament de Benestar i Família rebrà 4.645.302 € que es destinaran a accions d’acollida i integració així com a mesures de reforç educatiu per al conjunt de l’alumnat. D’aquesta partida, 2.523.300€ es destinaran al Programa d’acollida integral, el Programa d’acollida especialitzada de persones immigrades en situació de vulnerabilitat, el Programa de foment de la formació per a joves nouvinguts i altres actuacions de suport a les entitats d’immigrants.

Altres 434.982 € es destinaran al Programa Barcelona-Tànger de cooperació i desenvolupament amb el Marroc per a la formació de menors que migraran sense les seves famílies. Aquesta xifra també servirà per començar a formar els menors en els àmbits de turisme, restauració i tèxtil per facilitar la seva posterior inserció laboral en aquests àmbits. Al desenvolupament de millora formativa de les dones immigrades i de programes d’impuls del català per a les entitats d’immigrants es destinaran 1.056.930 €.

Aquesta quantitat també permetrà establir dispositius de formació per a menors no acompanyats i elaborar materials audiovisuals d’acollida als centres educatius. En aquest sentit, 630.090€ es destinaran a dur a terme el Programa de reforç educatiu per a menors no acompanyats.

D’altra banda, la Generalitat destinarà la partida pel departament d’Educació, 19.300.000 €, al Pla de Lengua i Cohesió Social (LIC), i a les aules d’acollida. Al marge de les partides de Benestar i Familia i Educació, els Departaments de la Presidència, Justícia, Cultura, Salut i Treball i Industria disposaran de 620.000 € per portar a terme programes d’acollida, que contemplin projectes d’introducció dels immigrants en la societat catalana, classes d’idiomes i itineraris d’inserció.

Nous criteris de la Convocatoria. Un 23% més dels ajuntaments podran presentar-s’hi aquest any.

A través d’una convocatòria pública d’ajuts, la Secretaria per a la Immigració destinarà per segon any consecutiu, al món local, els recursos per a programes d’acollida i integració.

Aquest any 2006 la convocatòria d’ajuts s’obre a nous beneficiaris. Així, per primera vegada podran presentar-s’hi les organitzacions supramunicipals (com ara les mancomunitats de municipis, o altres entitats associatives amb personalitat jurídica). Els criteris d’accés a la convocatòria han variat respecte el 2005. D’aquesta manera, en funció de les darreres xifres oficials publicades a l’Institut Nacional d’Estadística, s’hi podran presentar:

• Ajuntaments de municipis amb més de 20.000 habitants.

• Ajuntaments de municipis d’entre 5.000 i 20.000 habitants que tinguin, o bé un percentatge de població estrangera empadronada superior a la mitjana oficial de Catalunya o bé un mínim de 1.000 persones estrangeres empadronades. L’any passat tots dos requisits eren obligatoris.

• Ajuntaments de municipis de menys de 5.000 habitants que tinguin un percentatge de població estrangera empadronada superior a la mitjana oficial de Catalunya i més de 1.000 persones estrangeres empadronades.

• Consells comarcals.

• Organitzacions supramunicipals amb personalitat jurídica (mancomunitats i altres organitzacions locals) que desenvolupin programes objecte d’aquesta convocatòria.

La variació en els criteris farà possible que 28 nous ajuntaments puguin acollir-se als ajuts. En total, doncs seran 117 els consistoris que podran presentar-se a la Convocatòria, front els 95 que ho van poder fer l’any passat.

Valoració 2005 i prioritats 2006

Resumidament, els recursos rebuts l’any passat a Catalunya varen servir per a finançar i impulsar el següent:

- 938 aules d’acollida en 199 municipis

- 904 projectes d’acollida, integració i cohesió social des d’un total de 135 ens locals (95 ajuntaments i 40 consells comarcals). Vegeu document annex per a detalls sobre la distribució territorial i tipologia de projectes finançats.

En relació a la convocatòria d’ajuts als ens locals, la Secretaria per a la Immigració impulsarà, aquest any, 4 línies bàsiques de treball:

- Acompanyament i assessorament als municipis en les polítiques d’immigració, des de l’acció coordinada entre administracions i des de la confiança.

- La formació dels professionals que treballen en polítiques d’immigració.

- Els materials de suport a l’acollida (informació adreçada als nouvinguts sobre el funcionament dels sistemes de Salut, Treball, Educació i Habitatge a Catalunya, així com els drets i els deures).

- Les bones pràctiques en accions d’integració, convivència i cohesió social.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa i annexos

Nota de premsa i annexos
DOC | 76

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined