ACatalunya les dones representen un 53% del total de la població immigrada

L’Institut Català de les Dones presenta la publicació "Les dones migrades. Apunts, històries, reflexions, aportacions…", elaborat per Remei Sipi i Mariel Araya, que és el cinquè volum de la col·lecció "Quaderns de l’Institut".

El llibre està escrit per dones que han estat immigrants i que han passat pel procés d’incorporació a la nostra societat, amb tots els seus reptes i problemàtiques. Remei Sipi és guineana d’origen i Mariel Araya procedeix d’Uruguai. Les dues viuen a Catalunya des de fa molts anys.

Aquest treball presenta una reflexió sobre els últims 30 anys de la immigració a Catalunya, i més concretament sobre les característiques i la història de la immigració femenina que prové dels països del sud.

En l’estudi s’hi recullen experiències directes i es fa incidència en la diversitat de les immigrades. També es descriuen detalladament els conflictes amb què es troben durant el procés migratori i les solucions de convivència que han anat creant en cadascuna de les fases del seu trajectes: el viatge, l’arribada, el treball, la salut, l’habitatge, la participació i l’oci, entre d’altres.

Però "Les dones migrades. Apunts, històries, reflexions, aportacions…" també planteja les seves reivindicacions específiques i fixa un quadre d’objectius i propostes concretes necessaris per desenvolupar projectes que facilitin la seva vida quotidiana. Així mateix reivindica el fet que la immigració s’ha tractat al llarg dels anys com una qüestió masculina, i encara avui segueix sent així, tot i que a Catalunya les dones representen un 53% del total de les persones immigrants.

Un altre punt de reivindicació és l’eradicació de l’imaginari social de les dones procedents d’altres països com a  pobres dones, a les quals no se’ls deixar donar i es pretén que solament volen rebre.

La principal problemàtica de les dones migrades és el fet que la Llei d’Estrangeria no té en compte les especificitats de les migracions femenines.

Per exemple, en l’àmbit laboral, la Llei preveu que les dones poden venir a residir aquí sempre que tinguin una justificació acreditant la seva font d’ingressos. Una condició que, lògicament, no es pot complir ja que una dona immigrada no arriba a tenir igualtat laboral amb una dona del país almenys fins al cap de cinc anys d’haver arribat.

"Les dones migrades"  fixa també un quadre d’objectius i propostes concretes necessaris per desenvolupar projectes que facilitin la vida quotidiana d’aquestes dones i constata la necessitat que es torni a fomentar l’organització i l’associacionisme posant l’accent en les dones immigrades i no en el seu origen.

Les autores

Remei Sipi Mayo, nascuda a Guinea Equatorial, és funcionària de Justícia i ha col.laborat amb la Fundació CIDOB com a responsable de cursos especialitzats en l’àmbit de les relacions Internacionals. A nivell associatiu, va ser presidenta de l’associació  "Riebapua" del col·lectiu bubi de Guinea Equatorial a Catalunya (1980-1984) i ha estat cofundadora de l’Associació  de dones africanes  E´Waiso Ipola. També pertany a la Xarxa de dones negres i de minories ètniques d’Europa i a l’associació d’intel·lectuals africans a Espanya MFUNDI-KUPA. Actualment és vicepresidenta de la Federació de col·lectius d’immigrants de Catalunya i també forma part de la Plataforma de suport als presos polítics de Guinea Equatorial, de Ca la Dona i del grup de dones Maria Zambrano.

Mariel Araya, nascuda a l’Uruguai, viu a Barcelona des de l’any 1988. Va cursar Dret a la Universitat de Barcelona i des de l’any 1990 forma part de diverses associacions d’immigrants de la ciutat. Actualment participa exclusivament als grups de dones essent cofundadora de Yemanjà, associació de dones immigrades i de la Xarxa de les Dones Immigrades a Catalunya. En l’àmbit professional ha treballat en projectes relacionats amb la immigració, especialitzant-se en la llei d’estrangeria i les discriminacions d’accés a l’habitatge. Ha publicat  els llibres: “Extranjeros en el paraíso”, “Barcelona, marca registrada” i “Habitar la ciudad en femenino”.

Espai de debat

L’Institut Català de les Dones ha creat la col·lecció de llibres, "Quaderns de l’Institut", amb l’objectiu de generar un espai de debat i divulgació sobre les aportacions de la cultura de les dones als diversos àmbits del coneixement. La col·lecció aplega escrits d’investigadores d’experiència reconeguda.

Els altres títols d’aquesta col·lecció són: "Dia Internacional de les Dones 2004", "La salut des de la sensibilitat de gènere", "De llengua, diferència i context" i "Dia Internacional de les Dones 2005".

Properament es publicarà el número 6 de la col·lecció, titulat: "Planejament urbanístic: espais urbans i espais interiors des de la perspectiva de les dones".

1  

Fitxers adjunts

publicació "Les dones migrades. Apunts, històries, reflexions, aportacions..."

publicació "Les dones migrades. Apunts, històries, reflexions, aportacions..."
PDF | 213