La Secretaria per a la Immigració del departament de Benestar i Família destinarà aquest any 16.376.868€ a programes d'acollida i integració dels immigrants, i a potenciar els serveis públics municipals. Els recursos signifiquen un agument d'un 21% respecte l'any passat i provenen del Fons Interterritorial de l'Estat. La subvenció es canalitzarà a través d'una convocatòria que el Diari Oficial de la Generalitat preveu publicar el proper dilluns 26 de juny.

Aquests ajuts signifiquen un augment molt important dels recursos de suport a les administracions locals i comarcals en les polítiques d’immigració i de reforç de la cohesió social. Així, des de l’any 2004 al 2006, Catalunya ha vist multiplicat per 24 els recursos provinents de l’Estat per a fer aquestes polítiques, passant d’una xifra testimonial de 1.426.342€ a una quantitat de 16.376.868€ per aquest any.

Els recursos suposaran, doncs, un nou impuls a les polítiques d’integració a dur a terme des del món local. Les subvencions es destinaran no només a polítiques específiques d’acollida i integració, sinó també, en gran part, al reforç dels serveis públics municipals amb l’objectiu que el nivell de la qualitat de les prestacions no minvi arran dels increments de població als municipis.

Respecte els projectes específics a finançar, la Secretaria per a la Immigració prioritzarà aquest any, els que actuin en la següents línies:

o Formació dels professionals que treballen en polítiques d’immigració.

o Edició de materials de suport a l’acollida dels nouvinguts (informació sobre el funcionament dels sistemes de Salut, Treball, Educació i Habitatge, i sobre els drets i els deures de ciutadania).

o Les bones pràctiques en accions d’integració, convivència i cohesió social.

Assessorament als municipis

Aquest 2006, la Secretaria per a la Immigració farà un acompanyament dels projectes que es financiin, tot prestant als municipis l’assessorament necessari per a tirar-los endavant. La voluntat de la Secretaria és actuar de forma coordinada amb l’Estat i amb les administracions locals, des del consens i respectant l’autonomia municipal.

Canvis respecte l’any passat

Com a novetat, aquest any la convocatòria d’ajuts s’obre a nous beneficiaris. Per primera vegada s’hi podran presentar les mancomunitats de municipis, i també 28 nous ajuntaments, doncs s’han modificat els criteris de xifres i percentatges de població estrangera requerits per a poder optar als ajuts.

En total seran 117 els consistoris que podran presentar-se a la Convocatòria, front els 89 que ho van poder fer l’any passat. D’aquesta manera, en funció de les darreres xifres oficials publicades a l’Institut Nacional d’Estadística, s’hi podran presentar:

• Ajuntaments de municipis amb més de 20.000 habitants.

• Ajuntaments de municipis d’entre 5.000 i 20.000 habitants que tinguin, o bé un percentatge de població estrangera empadronada superior a la mitjana oficial de Catalunya o bé un mínim de 1.000 persones estrangeres empadronades (l’any passat tots dos requisits eren obligatoris).

• Ajuntaments de municipis de menys de 5.000 habitants que tinguin un percentatge de població estrangera empadronada superior a la mitjana oficial de Catalunya i més de 1.000 persones estrangeres empadronades.

• Consells comarcals.

• Organitzacions supramunicipals amb personalitat jurídica (mancomunitats i altres organitzacions locals).

Resultats de la convocatòria de l’any passat

Els recursos rebuts l’any passat a Catalunya varen servir per a finançar i impulsar 904 projectes d’acollida, integració i cohesió social des d’un total de 129 ens locals (89 ajuntaments i 40 consells comarcals).

26 de juny de 2006

1  

Fitxers adjunts

Quadres annexos

Quadres annexos
DOC | 73