El Centre de Terminologia TERMCAT fa enguany vint anys, i ha iniciat els actes de celebració, que tenen el lema Vint anys en primer terme, amb dues jornades de portes obertes, avui i demà, des de les 10 fins a les 19 hores. La seu del TERMCAT (Diputació, 119. Barcelona) obre durant aquests dos dies les seves portes a la ciutadania, i als mitjans de comunicació, amb la mateixa intenció amb què va néixer el Centre, d’acostar la terminologia a la societat catalana.

Demà, dia 16, a les 13 hores, el secretari de Política Lingüística i president del Consorci TERMCAT, Miquel Pueyo, farà una visita al Centre, per a lliurar els premis dels concursos terminològics que el TERMCAT ha organitzat a través del seu web. Com la resta de visitants, veurà la feina que es realitza al TERMCAT, i quatre exposicions que recorren els vint anys d’història del Centre.

Quatre exposicions per a vint anys

La primera exposició està dedicada a destacar les vint fites més rellevants de la història de l’entitat (els diccionaris olímpics, les col•laboracions internacionals, l’arribada d’Internet...), amb un record molt destacat per a totes les persones que en un moment o un altre han format part del seu equip humà.

Un segon espai exposa de manera gràfica aspectes tècnics dels eixos bàsics en què el TERMCAT organitza la seva actuació: normalització terminològica, elaboració de diccionaris, assessorament als usuaris, els processos i les eines de gestió terminològica, i la plataforma tecnològica que sosté aquesta activitat.

El tercer espai permet assistir a un conjunt de projeccions de vídeo que presenten les activitats generals del TERMCAT, les eines que els usuaris tenen a l’abast de manera gratuïta (la Biblioteca, la Neoloteca i el Cercaterm), l’eina informàtica de què disposa el Centre dissenyada específicament per a la gestió multilingüe de la terminologia (el Gestor de Terminologia), i les característiques generals del lloc web del Centre (www.termcat.net).

Els visitants també poden fer, en el quart espai, un repàs de les publicacions en què el TERMCAT ha intervingut al llarg d’aquests vint anys, més de 470 obres terminològiques i materials de divulgació de diferents sectors temàtics.

Vint fites històriques

Entre les fites que destaca la primera exposició, es parteix de la creació del TERMCAT, amb la signatura d’un conveni el 13 de maig de 1985 entre el Departament de Cultura i l’Institut d’Estudis Catalans. Els objectius per als quals es va funda el Centre són la coordinació i planificació de la recerca, l’emmagatzematge i la difusió de la terminologia, l’ establiment dels criteris metodològics per a l’elaboració dels diccionaris i vocabularis, i la formació de terminòlegs encarregats de confeccionar terminologies.

 La direcció del projecte ha estat a càrrec de Teresa Cabré, entre 1986 i 1988; Isidor Marí, de 1988 a 1997: Ester Franquesa, de 1997 a 2002; i Rosa Colomer, des de 2002 fins a l’actualitat. Els membres del Consell Supervisor del TERMCAT l’any 1986 eren Joan Bastardas, Jordi Carbonell, Enric Hernàndez, M. Teresa Cabré i Cèlia Riba, mentre que ara formen el Consell Joan Veny, Maria Bozzo i Pere Lluís Font, per l’Institut d’Estudis Catalans; Rosa Colomer, Xavier Fargas i Dolors Montes, secretària, pel TERMCAT; Lluís M. Jiménez de Cisneros, enginyer industrial, i David Jou, catedràtic de Física.

 En aquests vint anys, han estat 6.000 els termes normalitzats, i algunes de les realitzacions han estat l’edició del diccionari de neologismes, el 1997, i l’edició d’un de nou, el 2001; l’obertura de la Neoloteca, el 1999; l’alliberament de termes normalitzats a través del web 2005; a més de múltiples diccionaris terminològics, i de la col•lecció de diccionaris olímpics, en col•laboració amb els comitès organitzadors dels Jocs Olímpics; cursos, convenis de cooperació, cartells, materials de difusió i tríptics, i productes web, entre moltes altres fites.

 El TERMCAT és un organisme amb participació de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística, que s’encarrega de coordinar les actuacions terminològiques en llengua catalana. Més informació a www.termcat.net

1  

Imatges

Fotografia Jornades

Fotografia Jornades 45