El Centre de Terminologia TERMCAT acaba de publicar el Diccionari de fusteria, elaborat per Pitu Basart i Pere Pujolàs, amb l’assessorament terminològic del TERMCAT i el patrocini de Bauhaus.

Aquest diccionari aplega i defineix en català més de 1.800 termes que pertanyen als diversos camps de l’ofici de fuster: materials, equipaments, construccions i tècniques i processos. Cada terme presenta les equivalències en castellà, francès i anglès i en molts casos notes explicatives.

Per complementar les definicions i les notes, sovint tècnicament complexes, el diccionari inclou 177 il•lustracions que identifiquen 270 termes. Per exemple, tipus d’acoblaments, encaixos o empalmaments, eines, elements d’un banc de fuster, ferramenta, parts d’un armari, d’un tronc d’arbre, d’un ribot, tipus de taulers, màquines, etc.

A més de presentar els termes per l’ordre alfabètic de les denominacions catalanes, també s’hi ha inclòs un índex temàtic en català i índexs alfabètics de les denominacions en castellà, francès i anglès.

Cal destacar que l’elaboració del Diccionari de fusteria ha comportat un important treball de fixació de neologismes. El Consell Supervisor del TERMCAT, que és l’organisme que s’ocupa de la normalització formal de la terminologia catalana i que és compost per membres designats per la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i per membres del TERMCAT, ha tractat una trentena de casos terminològics. Per exemple, denominacions originals de les fustes d’arbres exòtics d’interès comercial (com ara abebai, aiús, jatoba o tali) o neologismes creats per a omplir buits terminològics en el domini de la fusteria (és el cas de traucadora o testejar).

El Diccionari de fusteria és una eina precisa, completa i útil per a professors i alumnes d’estudis de l’ofici de fuster, aprenents de fuster i fusters professionals; fabricants i comercials relacionats amb la fusteria; persones aficionades al bricolatge i, en general, qualsevol persona que es vulgui introduir en el món dels flocs i les serradures.

L’obra té un tiratge de 2.000 exemplars i es pot adquirir a les llibreries de la Generalitat i a les llibreries de l’àmbit lingüístic català. El preu de cada exemplar és de 23 euros.

El TERMCAT és un organisme amb participació de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística, que s’encarrega de coordinar les actuacions terminològiques en llengua catalana.

Més informació a www.termcat.net.

1  

Fitxers adjunts

Nota diccionari de fusteria PDF

Nota diccionari de fusteria PDF
PDF | 2359