El Departament de Treball i Indústria, amb la col·laboració del Departament d’Educació, la patronal Cepta i els sindicats UGT i CCOO, ha dut a terme des de primers d’any una campanya educativa per conscienciar els alumnes de 5è i 6è de primària i 1r i 2n d’ESO del Camp de Tarragona de la importància de la seguretat i salut laborals. Aquesta iniciativa s’inscriu en la campanya ‘Safe Start’ (Créixer Segur) que impulsa aquest 2006 l’Agència Europea per a la Seguretat i la Salut en el Treball entre els escolars europeus.

En total 263 escoles (198 públiques i 65 concertades) i més de 21.000 estudiants de les sis comarques del Camp de Tarragona (Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès) han participat en el projecte educatiu. Aquesta activitat ha comptat amb la participació de 12 monitors que han rebut formació específica en la matèria impartida per tècnics del Departament i han visitat tots aquests centres.

A les aules, a més de fer una breu xerrada sobre seguretat i salut laboral, els monitors han explicat amb l’ajut de material didàctic i d’exemples reals, quins són els accidents laborals més comuns i com evitar-los. Després s’ha obert un col·loqui amb l’objectiu de fer reflexionar els alumnes sobre la seguretat laboral.

A banda de les diverses activitats fetes amb els alumnes al llarg de 504 sessions als centres, també s’ha organitzat un concurs entre els escolars. Així, els alumnes de 5è i 6è de primària han fet un dibuix acompanyat d’una petita redacció sobre la seguretat laboral, mentre que els estudiants de 1r i 2n d’ESO han fet pòsters per difondre els conceptes bàsics de la seguretat i la salut en el treball.

El concurs s’ha fet independentment per a cada comarca, de manera que un jurat format per tècnics del Departament, membres dels sindicats i de la patronal organitzadores de la campanya educativa han triat sis primers, sis segons i sis tercers premis, un per nivell escolar i comarca.

En una segona fase s’han triat dos primers premis, un per al millor dibuix i redacció de totes les participants a la campanya educativa, i un altre per al millor pòster sobre sinistralitat laboral. Els dos alumnes guanyadors —de l’escola Maria Cortina de Reus, entre els estudiants de primària i del Col·legi Cor de Maria de Valls, entre els de secundària— han rebut com a premi un ordinador portàtil.

Avui, durant el decurs d’una roda de premsa celebrada a Tarragona, el Conseller de Treball i Indústria, Jordi Valls, ha recordat que a Tarragona l’índex d’incidència d’accidents mortals (nombre d’accidents per cada 100.000 treballadors) gairebé dobla la mitjana catalana —8,57 a Tarragona per 4,66 a Catalunya—. Valls ha subratllat que “la voluntat del Departament és mantenir la pressió mediàtica, mitjançant campanyes publicitàries, de formació i de sensibilització en matèria de sinistralitat laboral, per situar aquest problema al capdavant de les inquietuds socials”.

Actuacions destacades en matèria de seguretat i salut laboral

Aquesta campanya s’emmarca dins d’un seguit d’iniciatives que el Departament de Treball i Indústria ha dut a terme a les comarques tarragonines en matèria de seguretat i salut laboral.

7 tècnics de seguretat laboral habilitats per fer tasques inspectores

A banda de la realització d’aquesta campanya educativa, la Generalitat també aposta per reforçar els instruments de control sobre les empreses. Des del passat 15 de juny 7 tècnics del Departament en matèria de seguretat i salut laboral que treballen a la demarcació de Tarragona estan habilitats per fer tasques inspectores.

Fins ara els tècnics del Departament podien fer funcions d’assessorament a les empreses però havien de comunicar les irregularitats detectades als inspectors de treball, que eren els únics amb capacitat per obrir un procediment sancionador.

Amb aquesta habilitació no caldrà que l’inspector de treball comprovi directament, tornant a visitar les instal·lacions, les irregularitats prèviament detectades pels tècnics de la Generalitat, gràcies a que ara els incompliments de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals que els tècnics habilitats esmentin als seus informes sobre cada empresa tindran força legal per obrir un procediment de sanció.

Els incompliments que detectin els tècnics habilitats es comunicaran a la Inspecció, que és qui té la competència per sancionar, però els inspectors s’estalviaran d’anar per ells mateixos a constatar les irregularitats que vegin els tècnics autonòmics.

Aquesta habilitació suposarà un notable reforçament dels mitjans disponibles per controlar les condicions de seguretat a les empreses tarragonines, perquè la Inspecció de Treball i Seguretat Social a Tarragona compta amb 13 inspectors, dedicats no només a les qüestions relacionades amb la seguretat, sinó també amb les contractacions, els fraus a la Seguretat Social i altres qüestions.

Un campanya específica aconsegueix reduir un 25% els accidents laborals a 86 empreses tarragonines d’elevada sinistralitat

Finalment, la campanya iniciada el maig de 2005 per controlar i assessorar a empreses d’alta sinistralitat ha aconseguit reduir en un 25% en un any l’índex d’incidència —accidents per cada 100.000 treballadors— de les 86 empreses tarragonines sotmeses al seguiment del Departament.

Enguany es repetirà la mateixa campanya i la previsió és que a la demarcació de Tarragona es sotmetrà a control a 128 empreses que sumen uns 25.000 treballadors.

Aquesta campanya, de la qual queden excloses les empreses de construcció —que estan sotmeses a altres campanyes específiques de seguiment intensiu—, es centra en les companyies que tenen una sinistralitat superior a la mitjana del seu subsector.

L’objectiu de la campanya no és sancionador, sinó que es tracta més aviat de fer un seguiment de les condicions materials pel que fa a la seguretat i salut en el treball, instant a les empreses a elaborar, amb l’assessorament dels tècnics, un pla específic de millora de la seguretat i salut laboral i a aplicar-lo en el dia a dia de la companyia.

Dimecres, 28 de juny de 2006

1  

Fitxers adjunts

campanya prevenció riscos escoles

campanya prevenció riscos escoles
PDF | 48