El secretari d’Indústria i director del Cidem, Joan Josep Berbel, i la directora dels serveis territorials de Treball i Indústria a Girona, Núria Arnay, han presentat aquest matí en roda de premsa el balanç de les actuacions de la Secretaria i del Cidem els anys 2004 i 2005.

La Secretaria d’Indústria i el Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (Cidem) van destinar un total de 5,2 milions d’euros a 214 projectes de la província de Girona entre els anys 2004 i 2005. En concret, durant el 2004 es van destinar 1,7 milions d’euros a 121 projectes mentre que en el 2005 es van destinar 3,4 milions d’euros a 93 projectes. L’objectiu d’aquestes actuacions de la Secretaria i del Cidem és millorar la competitivitat i la productivitat de les empreses gironines.

Entre els principals projectes que s’han desenvolupat a les comarques gironines es troben els ajuts a la Recerca, el Desenvolupament i la Innovació (R+D+i). Durant l’any 2005 es van aprovar 71 projectes, que van significar ajuts per valor de 2,8 milions d’euros i que induïen una inversió de més d’11 milions d’euros. Pel que fa al 2004, es van aprovar 93 projectes que van significar ajuts per valor d’1,6 milions d’euros.

Un dels més destacats és un projecte conjunt de diverses empreses del sector del suro que ha suposat una inversió de 561.970 d’euros mitjançant l’associació Aecork i amb la participació de l’Institut Català del Suro.

A dia d’avui s’han presentat 191 projectes a les línies d’ajuts d’R+D+i de la Secretaria d’Indústria i del Cidem per a l’any 2006.

Les línies de la Secretaria d’Indústria tenen com a destinatari a l’empresa que realitza directament treballs de Recerca o Desenvolupament Tecnològic, i les línies del CIDEM és canalitzen a través d’organismes intermedis o bé donen suport a la subcontractació tecnològica a través de centres de recerca de les universitats catalanes, els centres del CSIC, l’IRTA o els centres tecnològics de Catalunya.

 També destaca la inversió de 158.366 euros en la reorientació de l’activitat productiva de quatre empreses gironines durant el 2005. Aquesta iniciativa es va posar en marxa per primer cop l’any passat.

L’objectiu de la línia d’ajuts a la reorientació d’activitats productives (RAP) és recolzar el canvi estratègic de les petites i mitjanes empreses catalanes mitjançant la diversificació, la creació de producte propi i entrant en d’altres àmbits d’activitat i/o en sectors de més valor afegit. Així mateix, també reben suport en el canvi estructural, és a dir, en la implantació de projectes operatius que permetin generar major valor afegit a l’empresa i estiguin alineats amb l’estratègia definida prèviament.

Actuacions dels primers mesos del 2006

La Secretaria d’Indústria, a través de l’Observatori de Prospectiva Industrial, treballa amb la voluntat de potenciar els Sistemes Productius Locals (SPL) -concentracions geogràfiques de companyies interconnectades que disposen al seu voltant de proveïdors especialitzats, empreses de serveis i institucions associades-.

En el cas de les comarques gironines s’està treballant en el SPL dels Carrossers d’Arbúcies; el de les indústries de la fusta a Osona i la Selva; el de filatura de cotó de recuperació de la Garrotxa; i el del metall-mecànic al Ripollès. El secretari d’Indústria, Joan Josep Berbel, ha explicat amb aquesta iniciativa “es vol ajudar a les empreses a que creixin, que agafin dimensió i que s’internacionalitzin”.

La Secretaria s’ha reunit amb més de 40 empreses per tal d’assessorar-les i paral·lelament s’han organitzat diverses jornades informatives que han aplegat a unes 400 persones, majoritàriament d’empreses.

Segons el mapa dels Sistemes Productius Locals, a Catalunya hi ha 42 sistemes productius locals de caire industrial i oberts a la competència internacional, en els quals hi ha 9.000 establiments industrials que donen feina a prop de 235.000 persones i generen un volum de negoci superior als 45.000 milions d’euros. Aquestes xifres representen un 26% dels establiments, un 36% de l’ocupació i un 39% del volum de negoci de la indústria catalana.

D'altra banda, aquest any ja s’han impulsat a les comarques gironines els següents quatre nous Punts d’Innovació Cidem (PIC): la Cambra de Comerç de Girona, de Palamós, el Consell Comarcal de la Selva i Ripollès Desenvolupament.

Els Punts d’Innovació Cidem apropen a les petites i mitjanes empreses (pimes) informació clau per a l’activitat empresarial, a través d’organismes intermedis que tinguin per objectiu donar suport a les empreses i/o nous emprenedors i que dissenyin i executin polítiques de promoció de la innovació.

Dimecres, 12 de juliol de 2006

1  

Fitxers adjunts

Projectes comarques gironines

Projectes comarques gironines
PDF | 50