El secretari general de l’Esport, Rafel Niubò, ha exposat avui el contingut del Pla Experimental Esport a l’escola’a uns cent directors dels centres pilot que participaran en l’execució del projecte. Durant l’acte, l’ha acompanyat el director general de Formació Professional i Educació Permanent del Departament d’Educació, Josep Francí.

El Pla Experimental està impulsat pels departaments d’Educació i Presidència (Secretaria General de l’Esport) de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu d’incrementar la participació dels alumnes de primària i secundària en activitats físiques i esportives en horari no lectiu en el propi centre educatiu, i alhora, utilitzar aquestes pràctiques per a la difusió i educació en valors i per a l’adquisició d’hàbits saludables.

El projecte pretén aprofitar el potencial educatiu i formatiu de l’esport, cercant la participació per damunt de la competitivitat, i potenciar la funció integradora i de cohesió de l’esport escolar, sense oblidar la formació en valors com la tolerància, el respecte als altres i a les regles, l’autocrítica, l’esforç de superació i el treball en equip, entre d’altres, i incidint especialment en el col·lectiu de noies.

El Pla Experimental s’executarà mitjançant diverses actuacions, entre les quals destaca la creació de les Associacions Esportivo-Culturals Escolars als centres educatius, on es busca la participació activa dels alumnes de secundària i de la resta de la comunitat educativa, així com d’exalumnes i altres entitats del barri.

D’altra banda, també es vol potenciar la professionalització de la coordinació de les activitats, a través d’un professor del centre educatiu; la col·laboració entre el centre educatiu, l’Ajuntament i el Consell Esportiu corresponent, i la dinamització per part dels líders del centre educatiu o del barri, a l’hora que es volen fomentar noves ofertes d’activitats esportives que responguin als interessos canviants dels nois i noies.

La fase pilot del Pla Experimental ‘Esport a l’Escola’ es realitzarà durant el curs 2005-2005 en un centenar de centres educatius, majoritàriament públics i de secundària, on la participació en esport extraescolar és inferior al 15 per cent.

Fins el proper mes de setembre, s’han de constituir les Associacions Esportivo-Culturals, i aquestes, juntament amb les Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de cada centre o els Consells Esportius duran a terme les activitats físiques i esportives en horari no lectiu durant tot el curs escolar.

A partir d’aquí, la intenció del Govern de la Generalitat és estendre de manera progressiva al conjunt d’escoles de Catalunya el projecte, que ha de permetre reduir els hàbits sedentaris i l’obesitat entre els infants i joves i, en conseqüència, millorar la seva salut i benestar.

La presentació del Pla Experimental ‘Esport a l’escola’ als responsables dels centres educatius ha tingut lloc en el marc de la jornada que durant tot el matí s’ha celebrat al Centre d’Alt Rendiment Esportiu de Sant Cugat per debatre sobre la relació entre esport i educació i compartir experiències en aquest àmbit.

En aquest sentit, Miquel Martínez, catedràtic de la Facultat de Pedagogia de la Universitat de Barcelona ha pronunciat una conferència sobre ‘Educació en valors a través de l’esport’, i s’ha organitzat una taula rodona sobre ‘Experiències pràctiques d’organització de l’esport a l’escola’, en la qual han participat representants del CEIP Orlandai de Barcelona i l’IES Montmeló de Montmeló.

1  

Fitxers adjunts

Pla Experimental Esport a l'Escola

Pla Experimental Esport a l'Escola
DOC | 50