El nombre de treballadors i treballadores morts durant l’any 2005 a les comarques de Lleida, a conseqüència dels accidents laborals, s’ha reduït un 61,9%, passant dels 21 morts de l’any 2004 als 8 de l’any 2005.

A les comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran no s’ha registrat cap accident laboral mortal en el 2005. El Conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, ha manifestat avui dimecres, a la Seu d’Urgell, en roda de premsa, “que les coses vagin relativament bé no vol dir que baixem la guàrdia, no vol dir que no tinguem la tensió constant per part dels empresaris i empresàries d’aplicar i complir la llei i posar els mitjans; dels treballadors d’exigir el seu compliment i de complir les normes; i per part de l’Administració de promocionar una política de difusió de cultura de la prevenció però també de vigilància i control dels accidents laborals amb tota la fermesa”.

Segons les xifres absolutes de sinistralitat laboral, l’any passat es van registrar 8.249 accidents lleus en jornada laboral amb baixa, 117 greus, i 8 mortals. El descens de la sinistralitat s’ha donat tant en el cas dels accidents mortals que han estat 8, en concret 13 menys que durant l’any 2004 (-61,9%), com en el cas dels greus que han estat 117, 17 menys que l’any anterior (-12,7%).

El Pla Específic de lluita contra la sinistralitat laboral a les comarques de Lleida que va posar en marxa el Departament de Treball i Indústria l’any 2004, davant de l’important increment d’accidents laborals mortals registrat fins el moment, s’ha demostrat com una eina eficaç a fi de reduir el nombre d’accidents en el treball.

Aquest Pla Específic, desenvolupat amb la consulta prèvia dels agents socials, es va dur a terme en els sectors de la construcció, les indústries de begudes i la ceràmica. Les mesures del Pla Específic han estat centrades en “la informació, prevenció i sanció a fi de garantir el compliment de la legislació sobre prevenció de riscos laborals”.

Així doncs, l’índex d’incidència de la sinistralitat laboral, que és l’índex que s’utilitza per quantificar els accidents laborals que es produeixen per cada 100.000 treballadors i treballadores, assoleix a les comarques de Lleida el valor mínim des de l’any 2000. En concret, ha passat de 9.204,95 accidents per cada 100.000 treballadors i treballadores l’any 2001, a 6.498,10 el 2005, el que suposa una reducció del 29,4%.

També, el Departament de Treball i Indústria va posar en marxa l’any passat una campanya de control de l’activitat d’un total de 845 empreses de tot Catalunya que presenten una elevada accidentalitat. En concret, a les comarques de Lleida es van seleccionar 89 empreses, les quals han estat totes visitades i se’ls ha demanat –via requeriments- que presentin una planificació per reduir la sinistralitat.

Segons el sector econòmic, l’índex d’incidència s’ha reduït progressivament des de l’any 2001 en tots els sectors, tret del sector serveis que baixa respecte dels anys anteriors i es manté igual que en 2004. Cal destacar també el comportament de l’agricultura, ja que no s’ha registrat cap accident mortal en aquest sector –força important a les comarques de Lleida– en tot l’any 2005.

Lleida, 25 de gener de 2006

1  

Fitxers adjunts

balanç sinistralitat laboral Lleida

balanç sinistralitat laboral Lleida
PDF | 33