Del total dels procediments oberts, el 94,16% corresponent al tràmit de conciliació, sistema en què les parts intenten assolir un pacte. El 56% han finalitzat amb acord. S’ha solucionat mitjançant l’arbitratge, amb la designació d’un tercer de comú acord per les parts del conflicte, el 5,84% dels procediments.
Aquest organisme va entrar en servei el 12 de maig de 1992, mesos després de la signatura de l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) que van subscriure la patronal Foment del Treball i els sindicats Comissions Obreres (CCOO) i la Unió General de Treballadors (UGT).
La millora del finançament del Tribunal Laboral de Catalunya ha estat un dels objectius definits pel Govern de la Generalitat en compliment del compromís recollit a l’Acord Estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competititvitat de l’economia catalana. El Conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, ha manifestat, avui dilluns, durant l’acte d’inauguració de la nova seu del Tribunal Laboral de Catalunya a Barcelona, “que el finançament ha crescut un 35% en els últims dos anys”. En concret, els recursos concedits pel Departament de Treball i Indústria per al funcionament d’aquest organisme han passat dels 890.000 euros de l’any 2003, a un total de 2.428.000 euros en el 2004 i el 2005.
La descentralització territorial és un altre dels objectius del Tribunal Laboral de Catalunya. Lleida va ser la primera demarcació en disposar d’una delegació descentralitzada d’aquest organisme. Unes instal·lacions, situades a l’Avinguda Doctor Fleming, 15–3er de Lleida, que es van inaugurar al desembre de 2004 amb una dotació de 33 mediadors, 7 en representació de les organitzacions empresarials, 13 de la Unió General dels Treballadors (UGT) i altres 13 designats per Comissions Obreres (CCOO).
El Conseller Rañé ha explicat que “abans d’acabar aquest any 2006 es preveu inaugurar una nova seu descentralitzada a Girona”.
Modernització amb una nova seu a la ciutat de Barcelona. El Conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, juntament amb el president de Foment del Treball, Joan Rosell; i els secretaris generals de CCOO, Joan Coscubiela i de la UGT, Josep Maria Álvarez, han inaugurat, avui dilluns, la nova seu del Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) a la ciutat de Barcelona. Aquestes noves instal·lacions, situades al carrer Roger de Llúria, 7–1er, ocupen un nou local de 600 metres quadrats, en una planta única, que disposa de 7 sales per poder celebrar diversos actes de conciliació i arbitratge de forma simultània. Aquesta nova seu substitueix l’antic local que ocupava a Barcelona el Tribunal Laboral de Catalunya, a la Ronda de Sant Pere, 16.
La nova seu del Tribunal Laboral de Catalunya a Barcelona compta amb 93 conciliadors que tenen la funció d’acostar les posicions d’empresaris i empresàries, treballadors i treballadores, en cas de conflicte laboral. D’aquests conciliadors, 33 han estat designats per Foment del Treball, 26 per la Unió General de Treballadors (UGT), 20 per Comissions Obreres (CCOO) i 14 per la Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC).
El Tribunal Laboral a l’actualitat està integrat, en les seves quatre delegacions, per un total de 177 conciliadors, 28 mediadors, 36 àrbitres i 32 tècnics (experts en organització del treball, economia i salut laboral).
Barcelona, 30 de gener de 2006
1