El Conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, i el director del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Francesc Castellana, han presentat avui el primer catàleg d’ocupacions de difícil cobertura a Catalunya. Aquest catàleg, consensuat per primera vegada entre el Servei d’Ocupació de Catalunya i les organitzacions empresarials i sindicals, recull un total de 140 activitats laborals amb dificultats de cassació entre la demanda i l’oferta, segons consta al registre de les 72 oficines de treball de la Generalitat.

El catàleg català de les ocupacions de difícil cobertura neix del consens del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i les organitzacions empresarials i sindicals

Catalunya registra 140 ocupacions de difícil cobertura al mercat de treball

El nou catàleg és l’eina útil que ha de permetre gestionar millor els fluxos migratoris, amb l’objectiu de fer-ne més fàcil la cobertura de les feines per a les que no s’hi troba personal a Catalunya

El Conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, i el director del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Francesc Castellana, han presentat avui el primer catàleg d’ocupacions de difícil cobertura a Catalunya. Aquest catàleg, consensuat per primera vegada entre el Servei d’Ocupació de Catalunya i les organitzacions empresarials i sindicals, recull un total de 140 activitats laborals amb dificultats de cassació entre la demanda i l’oferta, segons consta al registre de les 72 oficines de treball de la Generalitat.

L’elaboració del catàleg és fruit de l’anàlisi dels contractes de treball de durada superior a dotze mesos subscrits a l’any 2004 i de l’estudi del perfil de les persones demandants d’ocupació –més de 300.000 inscrites a les OTG- que s’han interrelacionat amb tot el llistat de professions que hi ha al mercat laboral. 

Amb l’elaboració d’aquest catàleg es posa de manifest el reconeixement de 140 ocupacions que el Servei d’Ocupació de Catalunya no pot cobrir, o bé perquè no tenim persones en atur inscrites a les oficines de treball en aquestes disciplines, o bé perquè la quantitat de persones aturades és inferior a la demanda. 

El Catàleg és una altra peça del canvi de model en les polítiques d’immigració. Es tracta doncs, d’un avenç en el sentit de racionalitzar que les persones que arribin a Catalunya ho facin d’una forma ordenada i per treballar en aquelles feines que queden vacants, bé perquè no n’hi ha persones per ocupar-les o per que no n’hi ha prou.

En aquest sentit, eI catàleg de les ocupacions de difícil cobertura és un nou i útil instrument per a la gestió dels fluxos migratoris ja que permet establir quines són les demandes que es necessiten a Catalunya  i no es poden cobrir.

I al mateix temps, substitueix en gran mesura a les pràctiques administratives actuals que estaven més orientades a la realització de tràmits burocràtics, que a la solució dels problemes reals del mercat de treball.

Indirectament, la informació que es deriva del Catàleg suposa una estimable ajuda a les persones, organitzacions i institucions implicades en la millora de la realitat laboral catalana.

En primer lloc, permetrà a les persones que cerquen treball informar-se sobre les necessitats no cobertes del mercat de treball a Catalunya i, per tant, incentivarà l’interès per assolir una capacitació professional adequada a les mateixes. I també esperonarà a aquelles persones que encara no cerquen treball a fer-ho.  Aquest aspecte és especialment rellevant entre determinats col.lectius amb taxes d’ocupació baixes.

En segon lloc, el Catàleg és un observatori periòdic i precís sobre les necessitats que no tenim prou satisfetes pel que fa a la formació, en tots els seus nivells. En aquest sentit, és un dels elements d’ajut per orientar les polítiques públiques a desenvolupar tant de formació professional, universitària com d’ocupació de Catalunya.

I en tercer lloc, agilitarà -perque redueix tràmits repetitius- la tramitació de la contractació d’immigrants en origen, ja que substitueix a la comprovació repetitiva i individualitzada que feia el Servei d’Ocupació de Catalunya per certificar que no havia  trobat cap persona per cobrir una oferta de treball.

El Catàleg ajudarà a la gestió laboral de la immigració consistent en portar els professionals que calen però que, per diferents motius, no es troben a Catalunya.

Raons legals del catàleg

El Reglament de la llei Orgànica 4/2000, d’11 de gener, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social, aprovat pel Real Decret 2393/2004, de 30 de desembre, estableix com a requisit per a la concessió d’autorització de residència temporal i treball per compte d’altri a treballadors estrangers, que la situació nacional d’ocupació permeti la contractació d’aquests treballadors.

Per tant, els treballadors estrangers podran ser contractats quan no existeixi en el mercat de treball demandants d’ocupació adequats i disponibles per a cobrir les necessitats dels empleadors. El catàleg d’ocupacions de difícil cobertura és l’instrument creat pel Reglament abans esmentat per determinar aquesta situació.

El catàleg serà elaborat trimestralment pel Servei Públic d’Ocupació Estatal d’acord amb la informació subministrada pels serveis d’ocupacions de les Comunitats Autònomes, prèvia consulta amb la Comissió Laboral Tripartita d’Immigració.

D’aquesta manera, els empleadors podran instar la tramitació d’autorització per a residir i treballar adreçada a treballadors estrangers quan les vacants de llocs de treball que necessiten cobrir siguin ocupacions incloses en el catàleg.

 Elaboració del Catàleg

El passat 17 de març, el Consell de Direcció del Servei d’Ocupació de Catalunya va aprovar el contingut del Catàleg d’ocupacions de difícil cobertura de Catalunya, que ha de ser elaborat trimestralment. El nombre d’aquestes ocupacions en el segon trimestre d’enguany és de 140.

El Servei d’Ocupació de Catalunya, mitjançant el Servei d’Estudis i Estadística, fa la llista de les ocupacions de difícil cobertura a Catalunya tenint en compte les demandes, les ofertes i els contractes estables, bé siguin indefinits o de dotze mesos o més. Per elaborar-la, es fan servir les consideracions i fórmules següents:

En primer lloc, es considera de difícil cobertura l’ocupació on no hi ha hagut cap oferta i tampoc cap demandant registrat al Servei d’Ocupació de Catalunya, perquè en el moment que hi entri una oferta aquesta no es podrà cobrir. Així doncs, es fa una llista d’aquestes ocupacions.

En segon lloc, s’elabora una segona llista d’ocupacions de difícil cobertura mitjançant aquesta fórmula:

Ofertes d’altes de llocs de treball multiplicat pel nombre de contractes estables dividit pel nombre de contractes d’aquesta ocupació menys el nombre de demandants de la mateixa.

Si el resultat és superior o igual a zero, es considera que la demanda és insuficient i, per tant, existeixen dificultats per a cobrir l’oferta.

Posteriorment, la Comissió d’immigració del Servei d’Ocupació de Catalunya, composada per totes les organitzacions del Consell ( SOC, Foment del Treball, Pimec, CCOO, UGT, Federació de Municipis i Associació de Municipis) analitza els dos llistats elaborats. I finalment, el Consell de direcció del Servei d’Ocupació de Catalunya aprova el catàleg definitiu de les ocupacions de difícil cobertura a Catalunya.

1  

Fitxers adjunts

Catàleg d'ocupacions de difícil cobertura a Catalunya (.pdf)

Catàleg d'ocupacions de difícil cobertura a Catalunya (.pdf)
PDF | 27