L’informe del Pla d’Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC) confirma la tendència creixent de cadascun dels indicadors alerta de l’inici de la implantació d’una epidèmia gripal a Catalunya durant el darrer cap de setmana (veure PIDIRAC annex).

Els indicadors d’activitat dels centres assistencials de Catalunya pels dies 1 i 2 de gener mostren un important increment d’activitat de tots els indicadors assistencials. En comparació amb els dies 25 i 26 de desembre que es prenen com a referència, s’ha enregistrat un important increment, en especial, de les trucades al 061 (155%) i els domicilis del 061 (9%).

La resta de dispositius d’atenció a les urgències han enregistrat un augment més discret. Així, les urgències hospitalàries han augmentat un 15%. Pel que fa al temps d’espera a urgències dels hospitals de nivell 1 ha estat de 75 minuts de mitjana el total de Catalunya. Per Regions Sanitàries, a Lleida ha estat de 120 minuts, a Tarragona de 60 minuts, a Terres de l’Ebre de 15 minuts, a Girona de 35 minuts, a Costa de Ponent de 80 minuts, a Barcelonès Nord i Maresme de 120 minuts, a la Regió Centre de 115 minuts i a Barcelona ciutat de 62 minuts.

El seguiment dels indicadors d’activitat dels serveis d’urgències monitoritza les urgències hospitalàries ateses, les urgències hospitalàries ingressades, les trucades i les visites domiciliàries del 061, l’activitat dels centres d’atenció continuada i les visites domiciliàries realitzades des de l’atenció primària de salut.

A partir d’ avui, el Departament de Salut reforça els mecanismes del PIUC a l’atenció primària incrementant les visites espontànies en detriment de les programades. Pel que fa als hospitals de la XHUP s’estableixen àrees de diagnòstic ràpid i mecanismes de triatge a la porta i s’activen les àrees d’observació. D’altra banda, s’han donat les directius per l’establiment de comitès d’ingressos i d’altes.

El Departament de Salut recorda que totes aquelles persones que es puguin veure afectades per un quadre gripal amb febre consultin el seu metge de capçalera i, en cas de precisar atenció mèdica fora de l’horari del seu centre, acudeixin o contactin amb els serveis d’urgències d’atenció primària. Cal recordar que per conèixer quin és el CAP més proper al seu domicili poden adreçar-se al telèfon d’informació sanitària permanent Sanitat Respon al 902 111 444.

1  

Fitxers adjunts

Pla d'Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC). Full informatiu núm. 10

Pla d'Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC). Full informatiu núm. 10
DOC | 170