La diabetis està considerada com una de les epidèmies d’aquest segle per l’increment progressiu del nombre de persones afectades, tant en els països rics com en els que són en vies de desenvolupament. En alguns casos pot comportar l’aparició de complicacions greus com l’infart, la insuficiència renal, la ceguesa i les complicacions en el peus. Aproximadament entre el 3 i el 4% dels diabètics tenen problemes als peus. A Catalunya, l’any 2003, de les 5.975 altes hospitalàries relacionades amb la diabetis 1.355 van ser per causa d’amputacions.  Les complicacions dels peus es poden prevenir amb diagnòstic precoç de la neuropatia i detecció en el peu de risc per tal d’evitar l’aparició d’úlceres i reduir així les amputacions entre el 49% i el 85%.

Com més aviat apareix la diabetis, més augmenta el risc de desenvolupar complicacions greus; per tant, s’han d’introduir alguns canvis en l’estil de vida que resultin eficaços a l’hora de retardar i prevenir l’aparició d’aquesta patologia i reduir el risc de desenvolupar complicacions derivades del seu mal control. L’educació diabetològica en l’atenció al peu diabètic, deixar de fumar i la revisió periòdica en les persones amb diabetis amb risc elevat de lesions als peus pot portar a una reducció de l’aparició de lesions i de la necessitat de realitzar amputacions.

L’acte central d’enguany, organitzat per l’Associació de Diabètics de Catalunya (ADC), tindrà lloc a Barcelona, dissabte 13, de les 10 a les 19h, i consistirà en una carpa informativa instal•lada a la Plaça de la Catedral on es faran proves de glucèmia gratuïtes a totes les persones que ho desitgin. Les proves serviran per detectar la possible existència d’una diabetis entre persones que ho desconeixen. A la resta de Catalunya, les delegacions de l’ADC posaran taules i carpes informatives i també es portaran a terme caminades per la diabetis.

1  

Fitxers adjunts

Diabetis

Diabetis
DOC | 102