El Govern ha autoritzat avui una subvenció directa de caràcter plurianual, per un màxim de 11.300.000 euros, per finançar obres de millora a la planta de compostatge ja existent a Granollers. El Consorci de Residus del Vallès Oriental aporta la resta, fins a completar l’import total de l’actuació, xifrat en 24.961.112 €. La planta estarà operativa al llarg del 2008, i les obres d’adequació consisteixen en:
 
-          Ampliació de la capacitat de tractament fins a 45.000 t/any
-          Introducció de processos de digestió anaeròbia per produir biogàs
-          Millora del procés de compostatge i tractament de les olors.
 
La millora de la planta de compostatge de Granollers està inclosa en el Pla d’Acció per a la gestió dels residus municipals a Catalunya (2005-2012), presentat l’octubre passat i elaborat amb la col·laboració dels ens locals.
 
Aquesta actuació concreta s’emmarca en el conveni marc acordat entre l’Agència de Residus de Catalunya, el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental, i el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, que defineix la col·laboració entre els tres ens per a la construcció i gestió de les instal·lacions de gestió de la brossa a les dues comarques d’acord amb el nou model que estableix el Pla d’Acció.
 
El Pla d’Acció prioritza la prevenció i la recollida selectiva de la brossa, cosa que dóna lloc a diferents fraccions de residus: matèria orgànica, vidre, envasos lleugers, paper i la resta (la bossa d'escombraries que conté tot allò que el ciutadà no ha llençat selectivament). La Generalitat imposa el tractament de totes aquestes fraccions, inclosa la resta, per poder recuperar els materials que contenen i que poden aprofitar-se.
 
Així, a banda de la millora de la planta de compostatge de Granollers, les actuacions previstes per millorar la gestió dels residus municipals al Vallès Oriental inclouen, també, la construcció d’una planta de tractament de la resta, tal com han acordat l’Agència de Residus de Catalunya i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental, en un conveni que se signarà en les properes setmanes. Aquestes instal·lacions estan dimensionades tenint en compte la previsió d'evolució dels residus municipals generats a la comarca fins al 2012.