.Amb aquesta nova dessalinitzadora es garantirà el subministrament a les poblacions que depenen de la xarxa d'Aigües Ter-Llobregat

.El projecte, que compta amb fons de cohesió de la Unió Europea, inclou el tram d'impulsió de l'aigua dessalinitzada fins al dipòsit de la Fontsanta, des d'on es distribuirà a la població metropolitana

El Govern ha donat avui un nou impuls a la construcció de la planta dessalinitzadora de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, concretament al projecte d’impulsió de l’aigua ja dessalinitzada fins al dipòsit de la Fontsanta, des d’on serà distribuïda a les poblacions de l’àrea metropolitana per la via del ramal de conducció del Ter o pel del Llobregat.
 
Amb aquest objectiu, el Govern ha declarat avui la urgència de l’ocupació dels béns i drets afectats per aquest projecte bàsic que inclou el tram que va de la dessalinitzadora al Pont de la C-32, sobre el riu Llobregat. La dessalinitzadora prevista tindrà una capacitat de producció de 180.000 m3/dia i estarà situada al marge esquerre de la desembocadura del riu Llobregat, des d’on l’aigua dessalinitzada s’impulsarà fins a l’estació distribuïdora de la Fontsanta. Des d’allí, l’aigua es distribuirà a través de diferents artèries cap a la zona abastada pel l’aigua del Llobregat, cap a la zona abastada per la conducció del Ter i cap al Prat de Llobregat. Aquest projecte, que té un pressupost d’execució de 10.310.602 euros, ha obtingut finançament europeu.
 
La dessalinitzadora metropolitana garantirà el subministrament d’aigua a la ciutat de Barcelona i la resta de poblacions de l’àrea metropolitana que s’abasteixen principalment dels rius dels rius Llobregat i Besòs, ja que presenten unes demandes d’aigua per a consum humà molt elevades i amb unes previsions futures creixents, fins arribar puntualment al límit de la capacitat de subministrament actual. A més, l’aigua d’aquests abastaments presenta alguns problemes de duresa i salinitat natural, especialment coincidint amb els episodis de major demanda i menor disponibilitat de recurs.
 
La nova instal·lació vol millorar la garantia del subministrament, tant a nivell quantitatiu com qualitatiu, i iniciar, en condicions favorables, la reducció de l’aprofitament intensiu dels rius Ter i Llobregat, amb la conseqüent millora de reserves i respectant en major mesura els cabals de manteniment en els rius. S’ha de tenir en compte que en el conjunt de l’àrea metropolitana la capacitat màxima de producció és de 16 m3/s per la qual cosa la nova dessalinitzadora suposarà una injecció de cabal addicional de 2 m3/s corresponent a un 13% de l’actual.