·        El Govern ha aprovat l’acord pel qual es declara l'ocupació urgent dels béns i drets afectats per les obres del projecte de millora local de mesures d'integració visual de la carretera de les costes en el seu pas pel Parc del Garraf. Carretera C-31,PK 164,000 al 176,500. Tram: Sitges (Garraf).
 
La carretera C-31 forma un eix de comunicació entre el Baix Llobregat (Castelldefels) i el Garraf (Sitges). El tram de la C-31 anomenat Carretera de les Costes discorre per un entorn natural com és el Parc natural del Garraf, per la qual cosa sembla necessari potenciar el seu caràcter turístic amb la formació i millora de les àrees de descans. Cal tenir en compte que aquesta carretera ha estat o serà objecte d’altres actuacions de millora de la seguretat viària com la formació de la intersecció d’accés al port de Vallcarca, feta l’any passat o la construcció d’un pas inferior per a vianants amb les obres adjudicades l’estiu passat amb un pressupost de 435.594,91 euros. Aquestes obres s’iniciaran properament.
 
L’actuació prevista ara correspon a les mesures d'integració visual de la Carretera de les Costes, carretera C-31 al seu pas pel Parc del Garraf. L’àmbit de l’actuació serà d’uns 12,5 quilòmetres i anirà des del PK164,0 fins al PK 176,5, i se situa dins del terme municipal de Sitges.
 
 
 
Les principals actuacions previstes són:
 
-          Millora de les àrees de descans: en total 13 (6 al costat mar i 7 al costat muntanya). Aquestes àrees satisfan necessitats dels usuaris (descans, relax, informació, emergència, serveis). Dins d’aquestes àrees es preveu un espai d’accés, un espai d’aparcament, unes voreres per als vianants, un espai de picnic, un espai de plantacions (ullastre, garric, llentiscle, margalló i pi blanc) i un espai de mirador per les àrees de descans del costat mar.
 
-          Àrees d’emergència (SOS). Degut a la falta d’espai, en aquestes zones només es permet la parada dels vehicles en casos d’emergència. Es preveu el tractament de 12 àrees d’emergència.
 
-          Dins de l’actuació s’inclou també la reordenació de la rotonda del Rat-penat. Consistirà en el canvi de les marques vials i petites modificacions dels recorreguts per millorar el flux del trànsit, de la rotonda situada a sobre de l’inici dels túnels de l’autopista C-32. i que permet l’accés a la urbanització Rat-Penat. La rotonda passarà de ser el·líptica a circular. Cal recordar que aquesta rotonda presenta la problemàtica de l’existència d’un moviment molt intens dels vehicles que es dirigeixen cap a Sitges procedents de Barcelona per la C-32 i que volen accedir a la carretera de les Costes. Aquest moviment dificulta l’entrada a la rotonda dels vehicles procedents de la urbanització Rat-Penat.
 
-          Reordenació de l’accés a les Pedreres. Es millorarà la intersecció en “T” existent formant carrils d’acceleració i deceleració i creant les illetes per canalitzar el trànsit. Aquest accés se situa al PK 175,9, prop de Port Ginesta.
 
-          Eliminació de dues àrees d’emergència, ja que la disponibilitat d’espai i la geometria actual les fa inviables per a la seva funcionalitat.
 
La redacció del projecte s’ha fet en contacte amb els representants del “Parc del Garraf” que gestionen el parc i que haurà de vetllar per la conservació i el manteniment de les plantacions de les àrees de descans, així com de la recollida d’escombraries dels contenidors .
 
El pressupost de l’actuació és de 2.454.690,37 euros. Les obres estan en licitació i es preveu que s’adjudiquin el proper mes de desembre. Aquestes s’iniciaran durant la primavera vinent, quan es tingui disponibilitat dels terrenys necessaris per fer les obres, amb un termini d’execució de 5 mesos.