La consellera de Salut, Marina Geli, i la consellera de Benestar i Família, Carme Figueras, han presentat el "Protocol d'actuació clinicoassistencial de maltractaments aguts a la infància". La presentació ha tingut lloc a la Sala d'Actes de l'Àrea Maternoinfantil de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron de Barcelona, avui divendres 13 d'octubre.

Aquest nou protocol de l’àmbit hospitalari pretén homogeneïtzar els criteris clínics de detecció del maltractament infantils, així com facilitar la detecció urgent i la valoració per poder prendre de forma immediata les mesures de protecció del menor que es considerin necessàries. Així, el protocol defineix els elements per arribar al diagnòstic de maltractament, proporciona pautes de detecció i valoració en l’entorn hospitalari, i estableix clarament el procediment que cal seguir en cas de sospita fonamentada o certesa de maltractament.

Les principals incorporacions al procediment són que el metge, després de detectar o tenir sospites sobre un cas de maltractament infantil a l’hospital, ho comunica a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, DGAIA, a través de la creació d’un nou circuit per via telefònica i de correu electrònic que permet una ràpida comunicació.

A continuació, els tècnics de la DGAIA analitzen la informació facilitada des de l’àmbit hospitalari i consultaran si existeixen altres referents sobre el cas en el registre unificat de maltractaments infantils. Gràcies a la creació d’aquest registre, es podrà reduir la reiteració de maltractaments greus i es facilitarà una valoració més acurada per part dels professionals. L’avaluació conjunta dels dos equips, per tal de fer la valoració clínica i social que orientarà el seguiment del cas, assegurarà l’adequada protecció del menor.

Un altra novetat és que els equips de valoració de maltractaments infantils de la DGAIA, que donaran servei els 365 dies de l’any, les 24 hores del dia, es desplaçaran als centres hospitalaris per assessorar al personal mèdic i als treballadors socials del centre per confirmar les sospites de maltractament que puguin existir. També faran una valoració immediata dels casos de maltractament detectats a nivell  hospitalari i proposaran l’adopció de mesures efectives de protecció davant la situació d’urgència, ja sigui l’assumpció immediata de la tutela del menor, l’ordre de retenció hospitalària i l’ingrés posterior en un centre d’acollida si s’escau.  Els nous equips seran també responsables de notificar als pares o familiars la resolució de desamparament o bé l’ordre de retenció hospitalària quan hi hagin evidències de maltractaments.

Aquest protocol actualitza el protocol clínic de l’any 1999 i amplia els aspectes de coordinació entre el Departament de Salut i de Benestar i Família. El principal objectiu d’aquesta actualització ha estat millorar el dret dels infants a rebre una protecció efectiva i donar resposta a les dificultats que s’estan trobant els professionals per detectar des dels seus inicis, així com assegurar un posterior seguiment dels casos de maltractament infantil.