La Consellera Capdevila ha presentat els primers resultats del Panel de Famílies que mostren, entre altres indicadors, com es gestiona i s'organitza el temps de convivència en les famílies. De les dades que aporta el panel cal destacar, d'una banda, els canvis socials que han provocat una diversitat de models familiars i, de l'altra, l'organització del temps del treball remunerat i la feina a casa que es dedica a la cura i a l'atenció familiar així com el temps i el tipus d'activitats que comparteixen els pares i les mares amb el seus fills i filles.
La Consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, acompanyada per la Secretària de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania, Carme Porta, ha presentat els primers resultats del Panel de Famílies que mostren, entre altres indicadors, com es gestiona i s'organitza el temps de convivència en les famílies.

Destaca de les dades que aporta el panel, d'una banda els canvis socials que han provocat una diversitat de models familiars, i de l'altra, l'organització del temps del treball remunerat i la feina a casa que es dedica a la cura i a l'atenció familiar així com el temps i el tipus d'activitats que comparteixen els pares i les mares amb el seus fills i filles.

El Panel de Famílies i Infància va ser promogut pel Departament al maig del 2005 per tal tenir un instrument que aporti informació i dades per a orientar les polítiques que afecten els interessos dels infants i les seves famílies.

Aquests primers resultats de l'estudi del Panel de Famílies que avui s'han presentat contribuiran a configurar el Pla estratègic per a la gestió dels temps a Catalunya, que es pot definir amb el lema "més i millor temps per les persones". Aquest Pla estratègic és fruit del pla de Govern 2007-2010 i té com a objectius revaloritzar els temps i espais personals i familiars, incrementar la quantitat i qualitat dels temps i provocar un canvi en la seva concepció per a afavorir-ne un ús més lliure i generador de benestar.

Els paràmetres de treball per al Pla estratègic per a la gestió del temps són la seva transversalitat, la participació i el consens dels diversos agents socials implicats, que permetran consensuar una visió integral en relació amb la gestió dels temps a Catalunya i concretar un compromís d'acció en relació amb l'estratègia acordada.

L'elaboració d'aquest pla per a la gestió del temps es troba actualment en la fase d'estratègia i participació (de febrer a juny de 2007), i la següent fase correspon a la redacció i presentació del Pla que es preveu finalitzi al setembre del 2007.

La Comissió coordinadora del Pla està integrat per representants de diversos departaments de la Generalitat, encapçalada pel Departament d'Acció Social i Ciutadania que n'és l'impulsor; també hi ha representació d'universitats catalanes. Així mateix, més enllà dels òrgans de participació de la Generalitat, cal destacar l'ampli procés participatiu de l'administració local, sindicats i organitzacions empresarials i el conjunt de la ciutadania, a través de internet, fòrums, entitats i associacions.

"El temps mediatitza les relacions socials i familiars, el Govern de la Generalitat vol ser una administració propera i facilitadora de la qualitat de vida de les famílies" ha dit la secreària de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania, Carme Porta.