Acompanyada per la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Marta Selva, ha pres possessió del càrrec. Posteriorment, la consellera ha realitzat una visita a les instalolacions, que van ser inaugurades el passat mes de maig, i ha saludat al personal de l'institut.

El nomenament de Marta Selva com a presidenta de l’Institut Català de les Dones es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), núm. 4773A, de divendres 1 de desembre de 2006. A partir d’aquesta legislatura aquest organisme autònom s’inscriu al Departament d’Acció Social i Ciutadania.

Principals línies de treball

Marta Selva ha explicat que les principals línies de treball de l’Institut Català de les Dones per aquesta legislatura seran el desenvolupament i l’acompliment del V Pla d’Acció i Desenvolupament de les Polítiques de Dones. Aquest pla s'estructura en 6 eixos, que recullen 95 objectius, materialitzats a través de 519 mesures i de 961 actuacions concretes.

El cinquè pla té com a principals objectius aplicar una veritable transversalitat de la perspectiva de gènere a totes les polítiques i actuacions de la Generalitat, i promoure mesures específiques adreçades a les dones des de totes les àrees de les administracions catalanes. En aquest sentit l’Institut Català de les Dones impulsarà l’aprovació d’una llei que faci efectiva el Nou pacte de ciutadania entre dones i homes.

L’eix 6 del pla és el Programa per a l'abordatge integral de les violències contra les dones, que enfoca aquesta problemàtica de forma estructural, a partir de la transversalitat, coordinació i cooperació institucional, la integritat, la participació i corresponsabilització, l’accessibilitat i proximitat, la qualitat de la resposta i del coneixement de la realitat. L’Institut Català de les Dones impulsarà l’aprovació de la Llei dels drets de les dones per a l'eradicació de la violència masclista.

Breu currículum

Marta Selva (Barcelona, 1953), és llicenciada en Història Moderna i Contemporània per la UAB. Des del 1993 al 2003 ha estat codirectora de la Mostra Internacional de Films de Dones i ha format part de la xarxa Pandora en el marc de la Coordinadora Europea de Festivals Cinematogràfics.

També ha format part del Projecte Educatiu de Ciutat (Institut Municipal de Barcelona) i de Trama, coordinadora de mostres i festivals de cinema i vídeo de dones de l’Estat espanyol.

Des del 1994 al 2003, ha estat professora associada de Teoria i anàlisi del film a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB. També ha estat professora de L’espectacle televisiu a la UPF (2001) i consultora d’Antropologia i cultura visual a la UOC (2003). També ha estat vicepresidenta del Fòrum d’Entitats del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (2001-2003). Des de desembre de 2003 al maig de 2006 ha estat presidenta de l’Institut Català de les Dones.