ACTE:Marató de TV3 Participació Consellera de Benestar i Família, Anna SimóDIA:Diumenge 18 de desembreLloc i horaPlaça dels Àngels de Barcelona 12,30 hLloc i hora: Palau Sant Jordi de Barcelona - 13,30 hLloc i hora: Tinglado N. 1 del port de Tarragona - 18,00 h.Tinglado 1 del port de Tarragona 18,00 h
El Departament de Benestar i Família, a través de la Direcció General d’Actuacions Comunitàries i Cíviques (DGACC), que s’encarrega de la promoció de l’associacionisme i el voluntariat, participa de forma activa en la Marató de TV3 d’aquest any, que té per objectiu sensibilitzar i mobilitzar la societat en favor de la recerca i la investigació sobre les malalties degeneratives del cervell, l’Alzheimer entre d’altres.

 En el decurs de la Marató, el proper diumenge dia 18, la Consellera de Benestar i Familia, Anna Simó, visitarà la Plaça dels Àngels i el Palau Sant Jordi a Barcelona, i Tinglado n. 1 del port de Tarragona on saludarà els participants i els equips de voluntaris i voluntàries i atendrà trucades telefòniques.

Aquest 2005, en el marc del programa de subvencions d’atenció a les entitats associatives de vellesa i salut mental, el departament de Benestar i Família ha concedit ajuts a les associacions de familiars de malalts d’Alzheimer un total de 128.350 euros per tal de potenciar els serveis d’informació, orientació i assessorament a les famílies, promocionar tallers d’activitats sensorials, de memòria, de llenguatge i psicomotricitat i activitats ocupacionals, lúdiques i de la vida diària. També s’inclouen tallers per a persones cuidadores, familiars i professionals.

Cal tenir en compte que a les residències de gent gran d’utilització pública, hi ha ingressades 5.837 persones amb alta dependència (45% del total) i persones ingressades amb diagnòstic d’entrada d’Alzheimer 1.431 (11% del total).

El departament de Benestar i Família està treballant en el Programa d’atenció a la dependència (ProdeP) que oferirà als malalts d’Alzheimer i d’altres patologies degeneratives serveis integrats (de salut i socials), tant a ells com a llurs famílies de forma adaptada a les seves particulars necessitats i, a més, de forma territorialitzada. Amb la posada en marxa el ProdeP es podrà disposar d’un registre dels malalts que permetrà un millor seguiment i es potenciarà el diagnòstic precoç i la investigació.

D’altra banda, el departament de Benestar i Família, d’acord amb el Servei Català de la Salut i l’Ajuntament de Barcelona, està treballant en la creació d’ un centre dins del recinte del Parc Pere Virgili (antic Hospital Militar) de Barcelona per a persones afectades d’Alzheimer i altres demències. L’àrea d’atenció residencial oferirà 90 places residencials i també un centre de dia terapèutic i de taller de memòria, amb 150 places, i serveis de suport a domicili. Es preveu l’inici de les obres dins del primer semestre del 2006 amb un pressupost de 10 milions d’euros.

Així mateix el Departament ha concertat quaranta places, de cobertura pública, amb la Fundació Viure i Conviure de Caixa Catalunya en l’ hospital de dia que ha obert a Igualada per a malalts d’Alzheimer i altres demències.

Pel que fa la Marató de TV3 d’enguany, sobre malaltites degeneratives del cervell, la DGACC coordina les diferents tasques que porten a terme els més de 2.500 voluntaris que, de forma desinteressada i altruista, fan possible la recepció de trucades de donatius a les diferents seus de la Marató: als estudis de Sant Joan Despí, a l’annex del Palau Sant Jordi a Barcelona, a la Fira de Girona, a la Universitat de Lleida i al Tinglado 1 del port de Tarragona. Totes les persones participants van assistir prèviament a una sessió formativa on se’ls va indicar la tasca que portaran a terme el dia de la Marató. Enguany s’han realitzat 21 sessions formatives a Barcelona, i una a les altres tres seus (Girona, Lleida i Tarragona).

A més de la selecció i preparació de les persones voluntàries, la DGACC ha organitza més de 3.000 conferències arreu de Catalunya, a fi de difondre el coneixement i la sensibilització de la malaltia. Així mateix ha organitzat el premi "Pinta la Marató; un concurs que es realitza entre els centres d’ensenyament secundari de Catalunya amb la realització de treballs gràfics sobre la sensibilització i lluita contra les malalties degeneratives del cervell. Aquest any la guanyadora ha estat l’Escola Anunciata de Cerdanyola del Vallès i el premi consisteix en un cap de setmana per a 30 nois i noies en un alberg de la Generalitat.