El Departament ha invertit més d'11 milions d'euros en les obres de remodelació, que s'han realitzat en quatre fases

El centre comptarà amb 201 places residencials, en habitacions individuals o dobles
La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha inaugurat avui dimarts 17 d'abril, les obres de reforma i reconversió de la residència de gent gran 'Puig d'en Roca' de Girona. També han assistit a l'acte l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, el Delegat territorial del Govern, Jordi Martinoy, i el Director dels serveis territorials del Departament, Josep Viñas, entre altres alts càrrecs del Departament.

L'edifici de la residència Puig d'en Roca va entrar en funcionament el 1969 com a Hospital Geriàtric de la Diputació de Girona. L'any 1994 es va transferir al Departament, aleshores, de Benestar Social i, per tal d'adaptar aquesta residència al nou model assistencial, l'any 2001 es va elaborar un Pla de reestructuració integral per aconseguir un centre que faciliti l'atenció a la persona i li aporti els mitjans necessaris per gaudir d'una major autonomia.

Les obres s'han dut a terme en quatre fases per tal d'interferir el mínim la vida dels residents i del personal laboral; el seu cost, junt amb la maquinària i equipaments, ha estat de 11.378.130 €. La superfície total construïda és de 11.545 m2, essent l'obra reformada de 10.635 m2 i l'ampliació de 910 m2. Es tracte d'un edifici aïllat, format per dos cossos principals i un cos auxiliar que els uneix; un dels cossos principals té 8 plantes d'alçada i l'altre és de 6 plantes.

La primera fase de les obres va començar a final de 2002 amb Ia construcció d'un nou pavelló per tal de dotar l'edifici d'amplis i funcionals nuclis de comunicació, sectorització, dos nuclis nous d'escales, ascensors i banys assistits. També es van reubicar diversos serveis i despatxos de la planta d'accés.

En les següents fases s'ha reestructurat l'ala nord, la zona de serveis, cuina i bugaderia i l'ala sud. Amb la nova estructura s'han reduït les distàncies de desplaçament, utilitzant zones centrals per a ubicar el menjador, la sala de manualitats, el control d'infermeria, les dutxes geriàtriques i les sales d'estar i de visites. Així mateix s'ha renovat l'equipament i el mobiliari amb material ergonòmic adaptat a les necessitats dels usuaris.

Globalment s'ha diferenciat estructuralment l'equipament de residència assistida de la del centre sociosanitari per tal d'adequar els serveis, el personal, els equipaments, etc., a les diverses necessitats.

Les habitacions han estat remodelades per tal de respectar els criteris establerts per la normativa i el codi d'accessibilitat; per això s'han suprimit les habitacions amb places múltiples i s'ha passat de 244 a les 201 places actuals amb habitacions dobles o individuals. També tots els banys estan adaptats a la normativa vigent i al codi d'accessibilitat.

Els menjadors o sala d'activitats s'han situat a prop de les habitacions per evitar desplaçaments llargs tant pels usuaris com pels treballadors, i poder ser l'espai de convivència de cada planta d'habitacions, amb les proporcions necessàries per poder-se utilitzar de menjador a l'hora dels àpats i com a sala d'activitats durant el dia. D'altra banda, la sala de celebracions i activitats generals s'ha adequat com a sala polivalent, també divisible, per tal de poder programar activitats conjuntes de tots els residents i on també puguin assistir els familiars en les jornades de portes obertes, conferències i celebracions.

Amb aquestes obres es vol facilitar les condicions de treball dels professionals del centre, millorar les condicions de seguretat de l'edifici d'acord amb la normativa vigent, i per als usuaris facilitar la seva atenció amb els mitjans necessaris per gaudir d'una major autonomia i millorar el seu confort a través de la rehabilitació i dels nous equipaments.