La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, i l'alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Juan Antonio Vázquez, acompanyats per la secretària de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania, Carme Porta, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Marta Selva, han inaugurat el Centre d'Intervenció Especialitzada (CIE) del Baix Llobregat per a l'atenció de les dones en situació de violència masclista, així com per als fills i les filles.

L’acte d’inauguració, en el qual també hi han participat els alcaldes i els regidors dels municipis de la comarca del Baix Llobregat, ha tingut lloc a les instal·lacions del centre, situat al carrer del Pou de Sant Pere, número 8, aquest matí de divendres 16 de març.

El centre es va posar en funcionament a finals d’any després d’una sessió de treball amb personal tècnic i representants polítics dels municipis de la comarca que va tenir lloc al mes de novembre. Durant aquest temps s’ha realitzat un treball previ de coordinació amb els ajuntaments i les entitats de la comarca. Els serveis assistencials del CIE s’ofereixen de dilluns a divendres en horari de matí i tarda.

Adequació, equipament i manteniment

El Departament d’Acció Social i Ciutadania ha invertit un total de 186.557 euros en l’adequació dels espais i l’equipament mobiliari del CIE del Baix Llobregat. A més, el manteniment del servei suposa una despesa anual d’uns 333.000 euros que aporta el departament.

El local, que té uns 400 metres quadrats de superfície útil, ha estat llogat conjuntament entre el departament i l’Ajuntament de Sant Feliu, que té uns espais dedicats a les associacions de dones de Sant Feliu de Llobregat on realitzen tallers, reunions i trobades.

Els espais que ocupa el CIE estan formats per una recepció i sala d’espera, una sala de treball principal, un despatx de treball, un despatx de direcció, quatre saletes de reunions, un espai infantil, una sala polifuncional, espais de circulació i els serveis.

Aquesta ubicació és provisional, ja que el conveni signat amb l’ajuntament el 28 d’octubre de 2005 preveu el trasllat del CIE als uns nous locals que ha de construir l’ajuntament al sector de Can Bertrand, on s’ubicaran altres serveis municipals.

Intervenció especialitzada

Els CIE ofereixen un conjunt de serveis que posa en funcionament el Departament d’Acció Social i Ciutadania a través de la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de la Ciutadania. Des d’aquests centres s'ofereix informació, atenció i recuperació a les dones, i als fills i les filles que puguin tenir a càrrec, que es trobin en situacions de violència masclista. Aquests centres són un servei de titularitat del departament que, en el cas del Baix Llobregat, gestiona l’ABD (Associació Benestar i Desenvolupament).

Per dur a terme aquesta tasca, els CIE estan dotats d’un equip de professionalsmultidisciplinar format per professionals dels àmbits de la psicologia, el dret, el treball social, l’educació social, la inserció laboral i la mediació cultural, que atén les demandes rebudes directament al centre com a través dels diferents serveis socials del territori.

Els serveis que s’ofereixen des del CIE es basen en un nou model integral d’atenció pioner a l’Estat espanyol, tant per l’abordatge de la violència masclista amb recursos específics, com per la seva ambició. Aquesta actuació respon al desenvolupament del sisè eix del Programa per l’abordatge integral de les violències contra les dones 2005-2007 del Govern de la Generalitat de Catalunya.

Un centre per demarcació

El CIE del Baix Llobregat, situat a Sant Feliu de Llobregat, és el segon centre que es posa en funcionament per a l’atenció de les dones en situació de violència masclista i els fills i les filles que puguin tenir a càrrec. El primer centre d’aquestes característiques es va posar en funcionament a Salt (el Gironès), al setembre de 2005. Aquest CIE del Gironès ha atès 137 dones i 26 infants durant l’any 2006.

El Departament d’Acció Social i Ciutadania té previst posar en funcionament un total de set centres d’intervenció especialitzada en els propers mesos, de manera que n’hi hagi un a cadascuna de les demarcacions territorials de Catalunya. Així, després de la posada en funcionament del CIE del Gironès i del CIE del Baix Llobregat, el departament té previst inaugurar en les properes setmanes el CIE de les Terres de l’Ebre que estarà situat al municipi d’Amposta.